Universiteter ignorerer ministerbøn om pladser

Universiteterne har kun kunnet levere 70 ekstra pladser, efter at videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) for knap tre uger siden skrev til dem og opfordrede til at udvide antallet af pladser for at imødekomme det ekstraordinært store antal ansøgere i år.

Charlotte Sahl Madsen afviser dog, at hun er skuffet. Hun siger til Politiken:

»Jeg har fuld forståelse for, at de får brevet så sent, at de allerede er i gang med at planlægge, og det vil jeg da godt tage på mig. Jeg ser lige så meget brevet som et oplæg til en dialog om, hvordan vi kommer i gang med at udvide til næste år, altså sensommeren 2011«, siger ministeren.

32.525 søger optagelse i år. Det er 10 procent flere end sidste år og flere end nogensinde. Det betyder, at et rekordstort antal af dem kan forvente, at det svarbrev, der dumper ind ad brevsprækken senere denne uge, indeholder et afslag.

Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, kritiserer ministeren for at være alt for sent ude og kalder hendes brev for en »skinmanøvre«.

»Allerede sidste sommer stod vi i en tilsvarende situation, hvor ansøgertallet var rekordstort, og hvor 7.000-8.000 blev afvist i første runde. Allerede dengang opfordrede vi til at lægge en samlet strategi for at øge antallet af pladser - så jeg synes, det er meget sent ude, og jeg giver ikke meget for den skinmanøvre, hun er ude i her«, siger Kirsten Brosbøl til Politiken.

Københavns Universitet, som er landets største, har ikke set sig i stand til at skaffe ekstra studiepladser ud over nogle småjusteringer, som var sat i værk, før brevet fra ministeren ankom.

»Det drejer sig om ganske lidt og er ikke noget, der kan måles i mange procent«, siger studiechef Claus Nielsen til Politiken. »Den kapacitet, vi har i dag, er stort set den samme, vi har haft de sidste 5-6 år. Det kræver plads, undervisere og laboratorier på de naturvidenskabelige uddannelser, og det er ikke noget, vi kan banke op af jorden på tre uger«, siger han.

Rektor Jens Oddershede fra Syddansk Universitet og formand for universitetsrektorerne lægger ikke skjul på, at slagsmålet om flere pladser i den grad også handler om penge. Taxametertilskuddet er ikke nok. Han siger til Politiken

»Flere pladser kræver, at der er opbakning til at betale både for uddannelse og forskning, og vi har fået at vide, at fremover vil forskningsmidlerne faktisk blive reduceret i forhold til i dag«, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik