Universitet vil forhindre politisag mod topforsker

Københavns Universitet forsøgte i 2008 at stoppe en politisag mod en fremtrædende forsker på universitetet, som et privat videnskabeligt selskab havde anmeldt. Det skriver Politiken tirsdag.

Politisagen førte senere til, at forskeren blev dømt ved byretten for underslæb for 28.000 kr. samt dokumentfalsk og fabrikering af falske beviser, og det var den sag, der fik universitetet til at suspendere forskeren fra sit job i marts 2010.

Daværende institutleder Erling Mellerup, bekræfter, at han opfordrede selskabet til at trække politisagen. »Det var min holdning, og det er det stadigvæk, at det var noget pjat at anmelde en forsker til politiet for 30.000 kr. Der var så mange, der havde rod i deres fondsregnskaber. Så har det måske efterfølgende i denne sag vist sig, at det var værre, men dengang havde jeg indtryk af, at det bare var sjusk«, siger Erling Mellerup til Politiken.

Da retten har nedlagt navneforbud i sagen, er Politiken afskåret fra at nævne navnet på forskeren og selskabet.

Selskabets advokat, Peter Varming, siger til Politiken, at han indgav politianmeldelsen, efter at en ekstern revisor havde konstateret, at forskeren, der var kasserer i selskabet, havde overført penge til sin egen konto og afvist at løse sagen i mindelighed.

Det videnskabelige selskab orienterede om politisagen i en mail til medlemmerne, der også omfattede universitets rektor, Ralf Hemmingsen, 24. juni 2008. Tre dage senere fik selskabets formand en mail fra forskerens institutleder, der bad formanden om at ringe. Ifølge et notat om samtalen, som Politiken har set, blev der lagt pres på formanden.

Institutlederen fortalte, fremgår det af notatet, at dekanen og jurister på universitetet havde beordret ham til at ringe for at få selskabet til at trække politianmeldelsen, fordi sagen ville blive meget ubehagelig for fakultetet og universitetet og også for formanden selv.

Under sagen forsøgte forskeren med falske kontoudtog at skyde skylden på en uskyldig 24-årig studentermedhjælp. Forskeren blev dømt i byretten i december, men sagen er anket til landsretten, skriver Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik