Universitet stopper eksklusivaftaler med fagforeninger

Rektor for Københavns Universitet har sat en stopper for, at fagforeninger mod betaling kan indgå aftaler for at få adgang til nye studerende

Arkivfoto af Københavns Universitet. Foto: NIels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Det skal være slut med, at fagforeninger kan indgå økonomiske aftaler med tutorer og rusvejledere på Københavns Universitet for at tilnærme sig de nye studerende ved studiestart.

Det slår rektoren fra Københavns Universitet fast i et såkaldt hyrdebrev, der i sidste måned blev sendt ud til samtlige fakulteter. 

- Der er tale om kontrakter, hvor der har været betingelser om, at for eksempel tutorer eller rusvejledere skulle tale positivt om fagforeningerne, samt betingelser om at der ikke måtte anbefales andre fagforeninger. Der er tale om flere forskellige fagforeninger på flere forskellige fakulteter, står der i hyrdebrevet. 

Læs også 400 faldt for nyt karakterkrav på Københavns Universitet

Penge brugt på events i forbindelse med studiestart

Det er fagforbundet PROSA, der har gjort ledelsen på Københavns Universitet opmærksom på, hvad der foregår på fakulteterne i forbindelse med studiestart.

- Vi har ikke vidst, at det foregik, før vi fik det at vide for nylig. Og vi ved ikke, hvor længe det har stået på, lyder det fra Henrik C. Wegener, der er rektor på Københavns Universitet. 

Fagforbundet PROSA har fået aktindsigt i en række kontrakter mellem de studerende på Københavns Universitet og fagforeninger som Dansk Magisterforening, Ingeniørforeningen, Dansk Journalistforbund og Djøf.

- Beløbene strækker sig fra få tusinde til 20.000 kroner. Det er det højeste beløb, jeg har hørt om. Det er rusvejledere og tutorer, der har skrevet under på aftalerne, og så er pengene blevet brugt til middage eller andre former for events i forbindelse med studiestart, fortæller rektoren på det ældste danske universitet.

Læs også Jubel på universitet: Flere kvinder vil arbejde med IT

- Der skal være fair og lige adgang for alle

I hyrdebrevet skriver Henrik C. Wegener, at der fremover ikke må indgåes den form for aftaler.

- Det er uacceptabelt på et universitet. Det er ikke vores opgave at give visse fagforeninger prvilligeret adgang til de studerende. Det skal være fair og lige vilkår for alle, siger Henrik C. Wegener. 

Rektoren forventer, at det vil være slut med den uønskede praksis, når der er studiestart igen om lidt under et år. Og det er ikke kun de studerende på universitetet, der skal rette ind. 

- Der er flere af de store fagforeninger, der har meldt ud, at de synes, det er fornuftigt. Det er jeg glad for. Så bliver det jo nemt at løse problemet, afslutter han, Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik