Universitet lemper straf for snyd

Når studerende snyder med en eksamensopgave, får det forskellige konsekvenser, alt efter hvor i landet de befinder sig. For det enkelte universitet fastsætter reglerne for sanktionerne, når en studerende bliver grebet i at snyde.

På Roskilde Universitet, RUC, har man nu erkendt, at universitetets disciplinærregler adskilte sig så meget fra andre universiteters, at det var nødvendigt at lave dem om. Det skriver Kristeligt Dagblad.
"Tidligere har vi haft en meget restriktiv politik på området, hvor alle studerende - uanset uddannelsestrin - blev midlertidigt bortvist, hvis de blev taget i eksamenssnyd. Nu har vi indført en graduering af sanktionerne, hvor straffen ikke er lige så hård på uddannelsens første år som i den afsluttende del af uddannelsen," fortæller studiechef for RUC Inger Rossing.
Hun tilføjer, at en sagsbehandler i Universitets- og Bygningsstyrelsen i forbindelse med behandlingen af en konkret sag om eksamenssnyd antydede, at RUC's sanktioner over for eksamenssnyd virkede meget restriktive.
Lempelserne kommer på trods af, at et voksende antal studerende bliver taget i at snyde. Der har netop været et møde om snyd med opgaver på universitetet. "Plagiering af eksamensopgaver, rapporter, specialer og andre akademiske tekster er et tiltagende problem, som vi på RUC må forholde os til," lød det i invitationen til arrangementet.
Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen (K) hilser det velkomment, at Roskilde Universitet lader sig inspirere af reglerne på de andre universiteter. Også selvom det betyder en lempelse af sanktionerne.
"Jeg forventer, at alle universiteterne ser på eksamenssnyd med stor alvor. Men det er fint, at det enkelte universitet selv fastsætter reglerne, for det er dem, der følger op på sagerne. Så længe de holder sig inden for universitetsloven, kan de selv bestemme, og jeg tror ikke på, at studerende vælger universitet efter disciplinærreglerne," siger hun.
Venstres videnskabsordfører, Per Bisgaard, mener ikke, det er en god idé, at Roskilde Universitet lemper på reglerne for snyd ved at graduere sanktionerne efter uddannelsestrin, sådan som det også er tilfældet på de andre universiteter.
"Jeg er blevet gjort opmærksom på, at man har strammet reglerne for snyd, og det er en god ting. At man nu skal til at graduere det, er jeg uforstående over for. For i mine øjne er snyd jo snyd uanset uddannelsestrin."
Han synes desuden, det er underligt, at universiteterne ikke har enslydende regler.
"Det må være det helt rigtige, at der er ens regler, uanset hvor i landet man befinder sig. At det sikkert er vanskeligt at lave et enslydende regelsæt, tvivler jeg ikke på, men jeg vil gerne spørge ministeren, hvad der ligger bag idéen om, at reglerne er forskellige," siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik