Foto: Lorry

Universitet beder minister tage forskerpris fra Penkowa

Den betingede fængselsdom mod Milena Penkowa for underslæb og dokumentfalsk får nu Københavns Universitet til at indstille, at hun mister prisen som en af Danmarks mest anerkendte forskere.      

Universitetet fortæller B.T., at hvis dommen er endelig, vil de skrive til ministeriet og bede dem fjerne deres oprindelige indstilling af Milena Penkowa til Eliteforsk-prisen i 2009. Og med den manglende indstilling, står Milena Penkowa til at miste den prestigefyldte pris.
     
Prisen på 1,1 millioner kroner blev dengang overrakt ved en ceremoni i Glyptoteket af kronprinsesse Mary og tidligere videnskabsminister Helge Sander (V), der er personlig ven med Milena Penkowa.
Rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsen fortæller til B.T.
     
- Hvis den her dom bliver stående - og nu afventer vi anklagemyndighedens reaktion - så bortfalder grundlaget for KU's indstilling af hende til Elitforskprisen. At få en sådan pris er ikke forenligt med at være dømt for økonomisk underslæb. Det vil vi give besked om til ministeriet, der så kan forholde sig til det, siger Ralf Hemmingsen.

Han understreger, at bolden nu ligger på den nuværende minister Charlotte Sahl-Madsens bord.

- Det er universitetet, som indstiller til prisen, men formelt er det ministeren, som uddeler prisen. Så det er ministeriet, der skal tage stilling, siger Ralf Hemmingsen til B.T.

Videnskabsministeriet fortæller til avisen, at de nu vil afvente brevet fra universitet før, at de stilling til om Milena Penkowa skal miste sin forskerpris.