Unge vil i Europa-Parlamentet: 24-årige Casper vil kun give landbruget støtte, hvis de laver grøn omstilling

Valgdeltagelsen til Europa-Parlamentsvalg er oftest lav blandt de unge. Men det er deres fremtid, det handler om, mener 24-årige Casper, der stiller op til EU-valget på søndag.

- Det er vigtigt, at vi får sikret fælles energi i hele EU. Og at landbrugsstøtten bliver betinget af en grøn omstilling, siger Casper Pedersen.

Han er 24 år gammel og læser erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School.

Han er født og opvokset i Kolding. Men siden har han boet i Odense og Belgien. Nu bor han i Valby i København og stiller op som nummer syv på kandidatlisten hos Venstre. Han kan se flere fordele ved at være ung i EU-politik.

- Som ung kandidat er man i øjenhøjde med de unge vælgere. Ungdommen er underrepræsenteret i Europa-Parlamentet. Gennemsnitsalderen ligger på over 50 år. Og det er folk, som vedtager love, der påvirker vores fremtid og min generation allermest. Jeg forstår, hvordan digitalisering påvirker vores hverdag. Hvordan internettet er sat sammen. Det er vigtigt, når man vedtager lovgivning om netop de ting.

quote Som ung kandidat er man i øjenhøjde med de unge vælgere. Ungdommen er  underrepræsenteret i Europa-Parlamentet.

Casper Pedersen, 24 år, kandidat til Europa-Parlamentet

Casper: "Uden EU bliver vi glemt på verdenskortet" 

Casper Pedersen har i sin opvækst lært, at Danmark er et lille land. Et land som uden EU ville blive glemt på verdenskortet.

- Når vi rejser i udlandet, tror folk, at Danmark er en del af Sverige. Og det er vi jo ikke! Hvis vi for alvor vil blive hørt og have indflydelse, så bliver vi nødt til at arbejde sammen. Vi skal skabe et fællesskab, hvor vi arbejder for fælles interesser. Det er, hvad vi gør i EU. Og det er, hvad der har sikret, at Danmark er en aktiv spiller på verdensplan.

LIDT BONUSINFO OM EU

 

* Sidst der var valg til Europa-Parlamentet, var det kun 38 % af de unge, der var mellem 18 og 24, der stemte.

 

* Lønnen for en plads i Europa-Parlamentet ligger på godt 60.000 kroner om måneden

  (I 2018 lå den på 8.757 Euro)  

 

* Der er cirka 7000 ansatte i Europa-Parlamentet - blandt andet en del tolke og oversættere   

 

* Der er 28 lande i EU. Landene skal have stemt færdig i de dage, der går fra torsdag d. 23 maj til søndag d. 26 maj

 

* Danmark har 13 pladser - 14 når Storbritannien ryger ud

 

* EU regulerer blandt andet kondomer, cigaretpakker, mobilpriser, shampoo, natur ( Natura 2000 ), sprøjtemidler og databeskyttelse af borgerne.

 

* EU bruger blandt andet penge på digitalt udstyr til små biografer, astronauter, landbruget, kultur i udkantsområder, kirker, museer og digitalisering af gamle film.

 

* EU forsøger at håndtere konsekvenserne af finanskrisen, flygtningekrisen og klimakrisen.  

 

* Europa-Parlamentets 2018-budget lå på 1,95 mia. Euro

 

* EU har 24 officielle sprog - princippet er at alle kan blive medlem af parlamentet, selvom de ikke taler andre sprog end deres eget  

EU er mega spændende... 

Og til spørgsmålet om der ikke er sjovere ting at gå op i som ung end EU ?

- EU er mega spændende. Og det er her, at vi virkelig kan gøre en forskel, for den verden og det samfund vil lever i. Jeg kan ikke komme på noget vigtigere at gå op i!, siger Casper Pedersen. 

quote EU er mega spændende (...) Jeg kan ikke komme på noget vigtigere at gå op i.

Casper Pedersen, 24 år, kandidat til Europa-Parlamentet

Han har altid interesseret sig for EU og internationalt samarbejde. Men det, som for alvor fik ham til at  ville stille op til Europa-Parlamentsvalget, var da han I 2016 stod I spidsen for en studietur til England.

- I  England skulle vi  følge valgkampen og støtte ‘remain’-siden I folkeafstemningen om BREXIT. Den følelse af fortvivlelse og uvished som ventede den britiske ungdom, efter at det stod klart, at de skulle forlade EU, har jeg ikke lyst til at den danske ungdom og generationer efter os skal opleve.

Unge der vil gøre en forskel gennem EU

I en række portrætter sætter TV 2 Lorry de næste dage fokus på unge, der stiller op til EU-parlamentsvalget, fordi de mener det netop er herfra, de for alvor kan være med til at skabe en bedre fremtid for deres generation.

"Europa er et fantastisk kontinent" 

Casper Pedersen mener, at Europa er et fantastisk kontinent. Hvor 28 lande står sammen om at handle med hinanden I et fællesskab. Og hvor de deler kulturelle værdier.

- Jeg havde fornøjelsen af at bo i Belgien og lære om kulturer der, mens jeg læste på universitetet i Leuven. Den kulturelle forståelse og forståelsen af, hvordan man kan samarbejde på tværs af landegrænser og på tværs af kulturer, er noget helt unikt.

EU er overalt i vores hverdag 

Casper Pedersen kan få øje på EU mange steder i sin hverdag. Der hvor han bor og i hovedstadsområdet i det hele taget.

- EU er til stede overalt i vores hverdag. Vi  tænker bare sjældent over det. Når du køber aftensmad i supermarkedet, har EU sikret, at den mad, som du vælger, lever op til standarderne for fødevaresikkerhed. Når du går i bad, så har EU været med til at sikre, at sæben ikke indeholder giftige kemikalier. Og når du læser den her artikel, har EU-reglerne været med til at sikre bedre vilkår for, hvordan dem der ejer websitet, må bruge dine personlige oplysninger.

Casper Pedersen er overbevist om, at Danmark kan få indflydelse, selvom vi kun har 13 pladser… snart 14, når Storbritannien skal ud på grund af Brexit.

- Selvom Danmark kun har 13, snart 14 pladser i parlamentet, så sidder vi med i større politiske grupper. På den måde får vi stor indflydelse!

Casper Pedersen er helt sikker på, at han har en chance for at blive valgt ind i parlamentet.

- Ja. Men det må vælgerne afgøre den 26. Maj! Hvis de gerne vil se mig i parlamentet, så håber jeg, at de vil stemme personligt på mig. Jeg stiller op, fordi jeg brænder for at gøre en forskel. Og fordi jeg mener, at jeg har nogle konkrete løsninger at byde ind med. Derfor håber jeg også at blive valgt ind.

Det vil Casper arbejde for:

- Jeg vil arbejde benhårdt for at vi får ryddet op I den kæmpe lovjungle, som EU har vokset sig til. EU er blevet for kompliceret. Der er for mange unødvendige love, som betyder, at  borgere og små virksomheder ikke kan se sig selv i projektet - og ikke kan finde rundt i det. Jeg vil arbejde for, at det frie indre marked i EU, også gælder på internettet og ikke kun fysisk. Men alt det er ligegyldigt, hvis vi ikke får rettet op på klimaet. Derfor er det første og vigtigste, at vi får sikret fælles energi i hele EU. Og at landbrugsstøtten bliver betinget af en grøn omstilling. Så vi kan få klimaet på rette fod igen!

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik