Mindreårige hvervet til bander under konflikt i København

Ifølge Københavns Politi er fem unge under 18 år nu fuldgyldige medlemmer af bandemiljøet. SSP kæmper for at fjerne de unge fra miljøet.

Bandeproblemerne i København har været særligt massive siden 2017, hvor adskillige skudepisoder plagede særligt bydelen Nørrebro.

Det viser en redegørelse fra SSP København, som præsenteres for politikerne i kommunens Socialudvalg i dag, onsdag. 

Konflikten stod mellem bandegrupperingen Loyal To Familia (LTF) på den ene side, og tre mindre bandegrupper, Husum-gruppen, Copenhagen NordVest og en gruppe fra Mjølnerparken, der gik sammen for at blive størst og stå stærkest i kampen om det kriminelle marked i København.

quote Enten var man med LTF, eller også var man imod dem. Derfor var der mange unge, som holdt sig i periferien.

Tommy Laursen, Sekretariatschef SSP København

Det resulterede i 42 skudepisoder i København alene i anden halvdel af 2017. Ved de mange skudepisoder blev 21 personer såret, mens tre personer mistede livet.

De mange skyderier og den massive tilstedeværelse af særligt LTF flere steder satte SSP i København på stort arbejde.

Af SSPs afrapportering af urolige byområder for hele 2017 fremgår det, at kampen for at holde de helt unge ude af bandemiljøet var særligt intens under bandernes raseren.

- Som vi ser det, vil vi helst have så mange unge væk fra gaden som muligt. For når man hænger ud på gaden og kommer for tæt på de her miljøer, kan det være svært at slippe ud igen, siger Tommy Laursen, der er sekretariatschef for Københavns SSP.

quote Når man hænger ud på gaden og kommer for tæt på de her miljøer, kan det være svært at slippe ud igen.

Tommy Laursen, Sekretariatschef SSP København

- Enten var man med LTF, eller også var man imod dem. Derfor var der mange unge, som holdt sig i periferien (af bandemiljøet, red.), fordi de ikke kunne lide det, siger han til TV 2 Lorry. 

Fem fuldgyldige bandemedlemmer under 18

Ifølge politiets oplysninger er der registreret fem fuldgyldige bandmedlemmer i København, som er under 18 år. Alle fem har desuden relation til bandekonflikten sidste år, fremgår det af rapporten.

- Som udgangspunktet starter man med at gå lidt til hånde med at hente sodavand og pizza. Man bliver anerkendt, og så får man lov til at gå med lidt hash, og så til sidst må man flytte noget fra A til B, siger Tommy Laursen.

- Det er det, vi arbejder målrettet mod ikke sker, uddyber SSP-chefen.

Derfor har SSP iværksat flere initiativer under bandekonflikten for at forhindre flere i at blive sluset ind i bandemiljøet. 

- Vi har målrettet hjemmebesøg og forsøgt at identificere de unge, som bliver set i udkanten af de her bander. Så har vi taget en snak med forældre og de unge sammen og lavet en plan for, hvordan man undgår at blive sluset ind i bandemiljøet, fortæller Tommy Laursen til TV 2 Lorry.

Præventive indsatser skal forhindre banders hvervning af unge

I den forbindelse har SSP i København afholdt mere end 100 hjemmebesøg alene det sidste halvår af 2017. Samtidig har Københavns Politi været synlige i og omkring de københavnske skoler og klubber i dagtimerne.

- Sammen med Københavns Politi har vi foretaget 163 skoleklassebesøg i 7.-9. klasse, hvor politiet har italesat problematikken om hvervning. Det har været en del af det præventive arbejde, siger sekretariatschefen. 

Tommy Laursen mener, at fem unge under 18 som fuldgyldige bandemedlemmer er for meget men påpeger samtidig, at det er en meget lille brøkdel set i forhold til den samlede gruppe af unge, som er i potentiel risiko for at blive en del af bandemiljøet.

- Det man skal huske på er, at der alene på indre- og ydre Nørrebro bor 13.000 personer under 18 år. De unge, som politiet har monitoreret til at være en del af bandemiljøet, det er fem fra hele byen - sammenlagt.

- Vi taler ikke om 15- eller 16-årige her. Vi taler om 17-årige, som enten under konflikten eller efter konflikten er blevet 18 år, siger han.

Mindre pres på unge i "fredstid"

SSP fortsætter de kriminalpræventive indsatser og SSP-indsatsen, men ifølge sekretariatschefen opleves presset på de unge ikke lige så stort som under konflikten.

- Problemet var, at man fysisk gik ud og pressede de unge. Enten var man med, ellers var man imod. Og det tvang unge til at tage del i det her, siger Tommy Laursen og fortsætter:

- Det tryk er der ikke nu. Det er meget normalt, at hvervningen optrappes under konflikt. Men når der er ro, trækker folk sig væk fra det. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik