Stor messe viser vej: Unge med særlige behov skal også have en uddannelse

Den store uddannelsesmesse Specialkompasset byder i de her dage hundredevis af unge med handicap og psykiske diagnoser indenfor til en afklarende snak om fremtiden.

00:24

Frederikke Liengaard har atypisk autisme, og hun synes, at det er svært at vælge den rigtige SDU.

Unge med handicap eller psykiske diagnoser, følger sjældent den gængse vej igennem uddannelsessytemet ved at vælge gymnasiet eller en erhvervsuddannelse. 

Derfor kan det skabe forvirring, når man skal beslutte sig for, hvordan man ser sin egen fremtid udvikle sig. 

Uddannelsesmessen Specialkompasset tager i de her dage imod hundredevis af unge med særlige behov, og den skal netop skabe klarhed om de mange valgmuligheder.

Læs også Maria blev erklæret for dum: Nu har hun selv fundet job

En bred palet 

Det er de såkaldte STU'er - Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse - som henvender sig specielt til unge med fysiske eller psykiske hindringer. Det er dem, som deltager på Specialkompasset og byder sig til for de unge.

Efterhånden kan en bred palet af fagskoler tilbyde en uddannelse der både udvikler faglige og personlige kompetencer, lige fra tv-produktion hos TV Glad til landbrugsnørderi på en jordbrugsskole.

På messen deltog 17-årige Frederikke Liengaard, som lige nu går på en specialefterskole og snart skal videre i systemet.

Frederikke Liengaard har atypisk autisme og en særlig interesse for spiludvikling og 3D-modellering.

00:48

Der er masser af muligheder for unge med særlige behov. 

Luk video

- Jeg har hørt meget om de forskellige STU'er i dag, og jeg tror det bliver rigtig svært at vælge, hvilken en jeg skal gå på, fordi der er så mange gode, siger hun.

Læs også En autist flytter hjem: Barndomshjem bliver til bofællesskab

Det frie uddannelsesvalg

De særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser blev politisk vedtaget tilbage i 2007. Landsforeningen LEV kaldte beslutningen epokegørende, fordi unge udviklingshæmmede for første gang fik et retskrav på en tre-årig ungdomsuddannelse.

Formålet med Specialkompasset, her mere end ti år senere, er ifølge STU-foreningen Cosentio, at vise hele den mangfoldighed af STU steder der eksisterer i dag.

- På landsplan er der over 200 STU steder, og der alt lige fra It, til landbrug, til noget der er mere erhvervsrettet eller mere bogligt. Det er faktisk næsten kun fantasien der sætter grænser, fortæller Morten Overgaard-Dahl, der er faglig sekretær i consentio.

Læs også Kommunes nye krav til virksomheder: Skal ansætte hjerneskadede

Selvom erfaringen ifølge consentio er, at STUerne giver rigtig god mening, fordi de unge lærer meget andet end et fag, så oplever de en problematik omkring den kommunale opbakning på området.

- Problematikken består i, at muligheder meget afhænger af, hvor man bor henne. Der er ikke det helt frie valg. Fordi det er en kommunal uddannelse, skal kommunen betale og ofte ser de jo også økonomisk på det. Der ser vi nogle gange nogle afslag, siger Morten Overgaard-Dahl.

Specialkompasset er åbent for besøgende d. 19 og 20 september. Onsdag havde messen mere end 1200 besøgende allerede i løbet af formiddagen.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik