Demonstranter protesterer mandag foran Christiansborg. De er utilfredse med det maskeringsforbud, som er politisk flertal vil have indført. Se flere billeder ved at klikke videre i galleriet.

Foto: Privatfoto

Foto: Privatfoto

1 af 17

Unge med 1300 masker demonstrerer imod kontroversielt forslag

En gruppe unge demonstrerer mandag formiddag foran Christiansborg. De er utilfredse med det maskeringsforbud, som et politisk flertal vil indføre.

Mandag formiddag står i maskernes tegn inde foran Christiansborg. Her forsøger en gruppe på op mod 30 unge demonstranter at råbe politikerne inde på Christiansborg op.

Demonstranterne er stærkt utilfredse med det såkaldte maskeringsforbud, som Dansk Folkeparti fremsatte tidligere på efteråret, og som regeringspartierne Venstre, Liberal Alliance og De Konservative bakker op om sammen med Socialdemokratiet.

Forslaget er endnu ikke forhandlet på plads, og står det til det demonstranterne fra gruppen Stop Rettighedsrøverne bør det omgående droppes.

Læs også Hundredevis mødt op til demonstration mod burkaforbud

-  Vi er imod det her maskeringsforbud af to årsager. For det første er det liberalt hykleri, som fratager os vigtige frihedsværdier. For det andet er beslutningsforslaget diskriminerende, fordi det i bund og grund skal ramme niqab- og burkaklædte kvinder, siger Stine Pehrsson Danmark til TV 2 Lorry.

"I strid med grundloven"

Man kan allerede se det på navnet. Man har valgt at kalde det et maskeringsforbud, selvom det er et burkaforbud. Man har bare været nødt til at ændre navnet, fordi det er i strid med grundloven.

Stine Pehrsson Danmark, demonstrant.

Hun fortæller, at man har indsamlet omkring 1300 underskrifter imod forbuddet og lavet 1300 masker, som er blevet hængt op på snore. Derudover har demonstranterne malet to lange røde løbere, som er blevet lagt op på trappen, og hvor de citerer den europæiske menneskerettighedskonvention, som politikerne symbolsk træder på.

- Det er et problem og i strid med grundloven at gå efter minoriteter. Man kan allerede se det på navnet. Man har valgt at kalde det et maskeringsforbud, selvom det er et burkaforbud. Man har bare været nødt til at ændre navnet, fordi det er i strid med grundloven. Og allerede det er en stor indikator på, at der er et problem. Yderligere ser vi det som en del af politisk dagsorden, som diskriminerer muslimer. En dagsorden der vinder mere og mere indpas, siger Stine Pehrsson Danmark. 

Læs også Kursistråd: Forbud mod niqab skader integration

Underskrifter afleveres til minister

Tidligere på formiddagen afleverede demonstranterne de 1300 underskrifter til Alternativets folketingsmedlem Carolina Magdalena Mair.

Hun fortæller til TV 2 Lorry, at hun nu vil sørge for, at underskrifterne bliver afleveret til justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.)

- Vi har hele tiden talt imod forslaget, som vi er stærkt imod. Det kan godt være, der er nogle udfordringer i samfundet med social kontrol. Men det løser man altså ikke ved at fortælle folk, hvordan de skal gå klædt. Der er nogle principielle frihedsrettigheder i det her, som en liberal regering går ind og slækker på. Derfor sender jeg dem nu videre, siger Carolina Magdalena Mair til TV 2 Lorry. 

 MUSLIMSKE BEKLÆDNINGSGENSTANDE

Niqab er et tørklæde, der kun viser øjnene. Der er to typer niqab:

Den første er en halv niqab, som, ud over øjnene, lader et stykke af panden være udækket. Den anden er fuld niqab, som dækker hele ansigtet med undtagelse af øjnene. Den består typisk af et bånd, der bindes rundt om panden, samt et længere stykke stof, der dækker ansigt og hår, så kun en sprække til øjnene er fri.

Burka er en ikke-gennemsigtig altdækkende beklædningsgenstand, båret af mange muslimske kvinder hovedsageligt i Afghanistan. Den er en slags udvidet niqab, der ligeledes dækker øjnene, typisk med et lille netgardin.

Tre kvinder bærer burka i Danmark, og mellem 150 og 200 kvinder går med niqab, viste en undersøgelse i 2010 fra Københavns Universitet.

Hijab er et tørklæde, der dækker håret, men lader ansigtet være frit. Det er den mest udbredte hovedbeklædning og kan bindes på flere måder. Den vil ikke være omfattet af et maskeringsforbud.

Kilde: DR

Læs også De mente det ikke: Radikal burka-kovending