Unge jagter sund festival-mad: Prisen gør burger nemmere end kål-salat

Det er de færreste, der forbinder festival med sundhed. Tværtimod ser mange det som en uge, hvor der er plads til at leve af dåsemad, burgere og øl. Men hvad gør man så, hvis man gerne vil leve lidt sundt under festlighederne, men stadig spise billigt? Roskilde Råt undersøger.

Det er blevet lørdag på Roskilde Festival, og gæsterne har vejrmæssigt været udsat for lidt af hvert. Og det har tydeligvis heller ikke været mad fra toppen af kostpyramiden, der er blevet smidt i kroppen. Så kroppen trænger.

- Man kan efter tre dage på salamisnacks, myslibarer og pølsehorn godt mærke den effekt, det har på kroppen, siger Sylvester Poulsen fra Roskilde Råt-redaktionen

Han mener, det er vigtigt at få noget ordentligt og sund mad, selvom han er på festival. 

Roskilde Råt

Du får det råt og upoleret, når gymnasieelever fra Ørestad og Kbh’s Mediegymnasium selv filmer og klipper og giver dig deres version af Roskilde Festival. Følg med ind i festivallejrene, op på scenerne og ind på toiletterne på jagt efter bl.a. kærlighed og intelligens på festivalen.

Det er hans tredje år på festivalen, så han har efterhånden haft sine ture blandt de omkring 180 mad- og drikkevareboder på festivalpladsen. I 2014 var der økologi i 30% af madboderne. I 2017 – da Sylvester Poulsen debuterede -  havde festivalen en målsætning om 90% økologi i boderne. Og her i 2019 er det blevet endnu bedre: alle boderne er mellem 90-100% økologiske. 

Fedtet mad

Dette ændrer dog ikke på, at der stadig er meget fedtet festivalmad at finde. Og med en gennemsnitsalder på 24 år, er mange af festivalgængerne studerende, der har sparet længe op for at tage afsted. Og de har sjældent råd til gourmetsalater og friskpresset helsejuice. 

- Fordi priserne er så høje i madboderne, er det altså bare nemmere at købe en burger frem for en salat med otte typer kål – der ved man i hvert fald, hvad man får, siger Celine van Leeuwen, der er på Roskilde med et stramt budget.

Celine er typen, der spiser størstedelen af sin mad på festivalen fra dåse, der er med hjemmefra. Og det er hun ikke alene om. Sylvester har også haft mad med hjemmefra, men køber stadig en del måltider på festivalen. Derfor er de gået på jagt efter et sundt og billigt måltid, der både er godt for kroppen og pengepungen.

For den findes på pladsen.

Og til sidt et godt råd fra os unge: Hvis du gerne vil tænke mere over din egen sundhed på festivalen, er der masser boder med en eller flere sunde retter på menuen.

En nem måde at udse dig de sunde steder på forhånd, er via Roskilde Festivals officielle app. Her kan du enten kigge efter boder på et kort eller se en liste over alle boderne og deres menuer. Grundlæggende er i hvert fald, at det er en del lettere tilgængeligt, end man lige går og tror.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik