Unge gider ikke stemme kommunalt

Der bliver langt mellem de unge ansigter i stemmeboksene ved det kommende kommunalvalg, skriver Politiken tirsdag.

Kun 35 procent af de 17-24-årige er helt sikre på, at de vil stemme til november, viser en undersøgelse, som kommunernes nyhedsbrev Momentum offentliggør i dag. For hele befolkningen er tallet 61 procent.

De unges manglende interesse for kommunalpolitik er et alvorligt demokratisk problem, mener adjunkt Yosef Bhatti, der forsker i valgdeltagelse ved Københavns Universitet. Han frygter, at »en hel vælgergeneration tabes på gulvet«.

»Hvis de unge ikke stemmer første gang, vil de sandsynligvis ikke stemme lige så meget som andre senere. Det at stemme er et vanespørgsmål«, siger Bhatti, der har skrevet ph.d.-afhandling om deltagelse ved kommunalvalg, til Politiken.

Ved kommunalvalget i 2009 stemte kun 46 procent af de unge mellem 19 og 21 år i København og Aarhus - en tilbagegang på otte procentpoint fra 2001.

Unge kandidater glimrer ved deres fravær

»Første- og andengangsvælgere er mere usikre på, hvem de skal stemme på, og de er optagede af helt andre ting - som deres uddannelse og karriere«, vurderer professor ved Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch, som forsker i kommunalpolitik, over for Politiken.

Han påpeger, at også unge kandidater glimrer ved deres fravær: »De unge er store kunder i den kommunale forretning og bruger mange kommunale tilbud, men de er mindre deltagende rent politisk - både når der skal stemmes, og når man ser på de opstillede kandidater. Det kan selvfølgelig være problematisk«.

I undersøgelsen, som er foretaget af YouGov blandt 532 repræsentativt udvalgte unge under 25 år, erklærer kun 14 procent af de unge sig 'interesseret' eller 'meget interesseret' i kommunalpolitik mod 40 procent i hele befolkningen. 42 procent af de unge erklærer sig 'ikke' eller 'slet ikke' interesseret, skriver Politiken.

Kommunerne skal være bedre til at bringe ungdomsemner i spil

Det skyldes, at de kommunale dagsordener ofte er for langt fra de unges hverdag, lyder det fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

»Vi efterlyser, at kommunerne bliver bedre til at bringe de ting i spil, som vedkommer de unge. Ungdomsboliger, kultur, fritidsliv og arbejdsliv. De ting har stor betydning, men forsvinder ofte i den kommunale debat«, siger formand Signe Bo til Politiken.

Som konsekvens af den lave stemmedeltagelse har indenrigsminister Margrethe Vestager (R) igangsat et projekt, der gennem borgermøder og demokrativærksteder skal styrke unges interesse for lokalpolitikken.»Det er med til at fastholde demokratiet, at man føler sig forpligtet til at orientere sig i samfundet og stemme«, siger Vestager til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik