Unge er på mobilen, mens de cykler - selvom det kan koste en bøde

Seks ud af ti unge bruger mobilen til at snappe, finde musik og sende beskeder, mens de cykler, selvom det er ulovligt. Det viser ny undersøgelse.

Selvom det koster en bøde, er det ikke et særsyn at se unge på cykel, der lige hiver telefonen op for en kort stund.

Faktisk erkender 62 procent af de unge mellem 13-16 år i Region Hovedstaden, at de har brugt håndholdt mobil mindst én gang på en cykeltur inden for de seneste to måneder.

Det viser en undersøgelse foretaget af Wilke for Trygfonden og Rådet for Sikker Trafik

Når det kommer til at snakke i telefon svarer 34 procent af 876 adspurgte unge på landsplan, at de har kommunikeret ulovligt på jernhesten i løbet af de seneste otte uger. 

Skolebørn kommer oftest til skade i trafikken

Netop den adspurgte aldersgruppe er de skolebørn, som oftest kommer til skade i trafikken.

Derfor har TrygFonden og Rådet for Sikker Trafik lanceret en kampagne, der skal sætte fokus på de unge menneskers mobilbrug på cyklen:

- Uopmærksomhed i trafikken er et stort problem. Når man cykler, er det vigtigt, at man bruger alle sine sanser på at holde øje med trafikken. Man er den svage part og kan komme alvorligt til skade, hvis man er så optaget af sin mobil, at man for eksempel overser en bil eller et rødt lys, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Hvor sker cykelulykkerne?

Der er stor forskel på antallet af personskader på cykel i byerne og på landet.

 

Alvorligheden af personskaderne afviger også mellem by og land.

 

4 ud af 5 af alvorligt tilskadekomne cyklister kommer til skade i byen, hvor langt de fleste kilometer på cykel også  køres.

 

Til gengæld er hastighederne højere på landet, og derfor er andelen af dræbte cyklister højere på landet end i byen.

 

40 % af alle cykelulykker sker i kryds uden lyssignal, hvor fx en bilist overser en cyklist, eller en cyklist ikke overholder sin vigepligt.

Aftaler virker

Undersøgelsen viser også, at flere unge dropper mobilen, mens de cykler, hvis forældrene blander sig, eller hvis de unge hører historier om ulykker i trafikken:

- Selv om teenagerne af og til kan virke som om, de slet ikke hører efter, når vi forældre stiller krav, så virker det, udtaler René Højer, programchef i Trygfonden, og fortsætter:

- Når man taler med sit barn om trafik og kræver, at barnet selvfølgelig overholder reglerne og for eksempel ikke bruger håndholdt mobil på cyklen, så kan vi se i undersøgelsen, at de unge faktisk hører efter, og at det påvirker deres adfærd.

Det koster 1000 kroner i bøde, hvis du:

  • Kører over for rødt
  • Kører mod færdselsretningen
  • Overtræder ubetinget vigepligt
  • Bruger håndholdt mobil

I august vil politiet gennemføre kontrol på skolevejene under skolestart.

Formålet med kontrollen er at få billisterne til at overholde reglerne og vise hensyn, men man vil også holde øje med teenagere, der bryder reglerne. For eksempel ved at bruge håndholdt mobil på cyklen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik