Undervisningsminister: Skærpet tilsyn med friskoler virker

Selv om de skærpede tilsyn med friskoler er ressourcekrævende, skal de fortsætte, lyder det fra minister.

Den muslimske friskole Nord-Vest Privatskole vil i fremtiden ikke modtage offentlig støtte

Den afgørelse fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet får ros af undervisningsminister Merete Riisager (LA). 

- Det er en fornuftig beslutning, som styrelsen har truffet.

- Den tager jeg til efterretning, og jeg har tiltro til, at det er en rigtig beslutning, og at grundlaget har været godt og grundigt, siger hun. 

Afgørelsen kommer, efter at styrelsen 1. september meddelte, at den påtænkte at inddrage støtten.

Skolen har efterfølgende haft 14 dage til at komme med indvendinger, men det har altså ikke ændret styrelsens afgørelse. 

Foruden rod i økonomien er der ved et tilsyn fundet undervisningsmateriale på arabisk, der blandt andet brugte begreber som "jihad" og kamp.

Fundene er ifølge ministeren med til at vise, at de skærpede tilsyn er en nødvendighed. 

- Det skærpede tilsyn ser ud til at virke. Det er vigtigt for den her regering at sige, at vi ikke ønsker at finansiere skoler, der bryder loven. Eller som måske ligefrem modarbejder det samfund, som de er en del af. 

- Skoler, som trækker den forkerte vej i forhold til radikalisering eller parallelsamfund, og som ikke klarer at overholde loven i forhold til at forberede børn til at vokse op og leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre.

Merete Riisager understreger dog samtidig, at der ikke er et generelt problem med alle friskoler. 

- Men der er nogle skoler, hvor der er opstået tvivl. Det er dem, der bliver sat i et tilsyn. Og hvis det ser slemt ud, bliver de sat i særligt tilsyn, siger hun. 

Nord-Vest Privatskole blev stiftet i 2004 og har omkring 235 elever. 160 af dem bor i Københavns Kommune. De seneste år har skolen årligt modtaget omkring 12 millioner kroner i tilskud fra staten. 

Skolen er den første friskole, der endegyldigt mister al offentlig støtte. 

Yderligere to friskoler er sat under skærpet tilsyn i Danmark. 

Det gælder Al-Salam Skole i Odense og Iqra Privatskole i København. 

OVERBLIK

Læs om problemerne, der har ført til afgørelsen her:
* December 2016: Skolens bygninger, der ligger på Tomgårdsvej, bliver solgt til en køber gennem det svenske firma Nordic Trade & Service AB for 26,5 millioner kroner.

Køberen Ali Laibi Jabbar spiller en ledende rolle i en svensk, religiøs forening, som er en del af Imam Ali Foundation, den iranske ayatollah Ali al-Sistanis organisation.
Han har tidligere forklaret over for Berlingske, at købet var en "investering", samt at der ikke er sammenhæng med hans virke i den religiøse forening.

* Juni 2017: Ved et uanmeldt besøg finder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet undervisningsmateriale på arabisk, der blandt andet bruger begreber som "jihad" og kamp.

* Juli 2017: Styrelsen sætter Nord-Vest Privatskole under skærpet tilsyn. Det er blandt andet fundet af undervisningsmaterialet i juni, der fører til beslutningen.

* September 2017: Styrelsen oplyser, at den påtænker at fratage privatskolens statslige tilskud. I første omgang bliver tilskuddet for september holdt tilbage.
Skolen får en frist på 14 dage til at komme med indvendinger. Hvis ikke skolen kan påpege faktuelle fejl på centrale punkter i sagen, kan tilskuddet frafalde helt.

Styrelsen orienterer desuden Københavns Kommune. Den 8. september sender kommunen derfor et brev til elevernes forældre, hvor der oplyses om elevernes muligheder, hvis Nord-Vest Privatskole går hen og lukker.
Brevet bliver sendt på dansk, engelsk og arabisk. Kommunen holder desuden et orienteringsmøde 14. september, hvor tre personer dukker op.

* 27. september træffer styrelsen en endelig afgørelse om at fratage skolen alt statsligt tilskud.
Skolen skal nu oplyse styrelsen, om den foresætter som friskole uden statstilskud senest 11. oktober. Gør den det, vil den fortsat være under skærpet tilsyn. 

* Nord-Vest Privatskole, der blev stiftet i 2004, har omkring 235 elever. 160 af dem bor i Københavns Kommune. De seneste år har skolen årligt modtaget omkring 12 millioner kroner i tilskud fra staten.
Kilder: Berlingske, Nord-Vest Privatskole, Københavns Kommune og BT.

/ritzau/

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik