Ufaglærte tager imod skolebørn efter sommerferien

Flere timer, nye metoder og bedre faglighed. Folkeskolen skulle have et løft med den nye reform, der træder i kraft efter sommerferien, skriver Avisen.dk.

Men der er dyb uenighed imellem kommunerne om, hvem der skal stå for de ekstra undervisningstimer, landets skolebørn skal have. Det viser en rundringning, som Avisen.dk har lavet til ti kommuner.

Uenigheden drejer som om, hvem der skal undervise i den såkaldte understøttende undervisning.

Den understøttende undervisning, der vil fylde fem til otte lektioner om ugen efter sommerferien, giver ifølge

Undervisningsministeriet skolerne mulighed for i højere grad at koble teori og praksis.

Nogle kommuner vil i disse timer lade pædagogmedhjælpere, altså ufaglærte stå for undervisningen.

For eksempel har Nyborg Kommune øremærket 25 procent af lønsummen til pædagogmedhjælpere, der er ufaglærte.

Det vækker bekymring hos børnenes forældre.

- Jeg er bekymret for, at flere kommuner vil bruge den understøttende undervisning som spareøvelse. Det har vi ikke brug for, hvis vi skal have et kvalitetsløft af folkeskolen, siger Mette With Hagensen, der er formand for foreningen Skole og Forældre til Avisen.dk.

I Randers er 70 procent af lønnen afsat til pædagoger, mens 30 procent er sat af til lærere. Formanden for det lokale børne- og skoleudvalg har stemt imod.

- Det er jo lærerne, der er uddannet til at undervise. Derfor må vi tro, at de er bedre til det end pædagogerne. Den eneste grund til, at Randers er landet på den her model, er, at så går det op personalemæssigt. Beslutningen hviler ikke på et pædagogisk princip, siger Bjarne Overmark fra Beboerlisten til Avisen.dk.

I Ballerup Kommune bliver fordelingen 65 procent til lærerne, 30 procent til pædagogerne og fem procent til andre på 0. til 3. klassetrin.

- Antallet af lærerstillinger skal opretholdes. Der skal sikres mulighed for fuldtidsstillinger til pædagoger, og der skal være faglig fordybelse og lektiehjælp, siger Ulla Blom Kristensen, der er chef for kommunens skoler til Avisen.dk.

En nyuddannet lærer får mellem 25.500 og 26.400 kroner om måneden, mens en pædagogmedhjælper uden erfaring i snit får 19.850 kroner.

Forældre og Skole er bange for, at forskellen vil få nogle kommuner til at tænke med lommeregneren. Kommunernes Landsforening (KL) mener, at forældrenes frygt er ubegrundet.

- Jeg mener ikke, at der er tale om en spareøvelse. Den understøttende undervisning er jo netop tænkt som noget andet end traditionel undervisning. Vi ved, at børn lærer forskelligt, og derfor er det netop godt med de forskellige fagligheder, som lærere, pædagoger og andre medarbejdergrupper har, siger Jane Findahl (SF), der er formand for Børne- og Kulturudvalget i KL til Avisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik