Uerfarne strømmer til byråd

Nyt Blod: Flere nordsjællandske byråd har skiftet op mod halvdelen af pladserne ud med helt nye medlemmer.

Forsker ser positivt på det, mens borgmester spår hård start, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er ikke sådan, at stok og rollator skiftes ud med sut og ble, men det er flere steder i Nordsjælland kraftigt fornyede byråd, der er kommet ud af tirsdagens valg.

Således tæller de nye byråd i både Halsnæs og Egedal kommuner hele 10 nye ud af 21 medlemmer, mens otte ud af 19 er nye i Hørsholm, og Frederikssund skifter ni ud af 23.

I andre kommuner er omkring en tredjedel af byrådsmedlemmerne udskiftet med nye.

I Halsnæs bliver den ny borgmester Steen Hasselriis (V) 66 år om få dage. Han bliver alderspræsident i et byråd, der reelt er grønt i betydningen ungt og uprøvet. Ingen af de 10 nye har siddet i byrådet før, og otte af dem er fra 18 til 43 år.

Snart forhenværende Halsnæs-borgmester Helge Friis (S) forventer, at det med så mange nye bliver en langsom start for det ny byråd, og han konstaterer, at de nyvalgte får nok at se til.

- Det administrative apparat er upåvirket af, at det er et nyt byråd, så sagerne vil komme konstant. De nye skal lære kompetencer og områder at kende, og særligt for et parti, som har rigtigt mange nye, kan det blive svært, siger Helge Friis.

På andre måder kan det være en fordel, at der er mange nye på én gang, da det så bliver lettere at ændre på arbejdsformerne.

Det mener professor ved Roskilde Universitet Eva Sørensen, der blandt andet har beskæftiget sig med politikeres arbejdsformer og relationer mellem politikere og administration. Hun ser ikke en direkte risiko for, at de uerfarne lader sig styre mere af embedsmænd.

- Den ny generation af politikere er mere utålmodige og mindre autoritetstro.

De vil selv sætte dagsordenen og have fod under eget bord, siger Eva Sørensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik