Nyt udspil splitter sundhedsudvalg i Region H

Onsdag var dagen, hvor regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen i front præsenterede en ny sundhedsreform. En reform, der splitter det politiske landskab – også i regionerne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede onsdag en ny sundhedsreform, som meget vel kan betyde en afvikling af de fem regioner, der har eksisteret siden 2007.

Allerede før udspillet blev offentliggjort onsdag formiddag, stod kritikerne i kø for at udtale sig, efter flere medier tirsdag erfarede, at sundhedsudspillet ville betyde, at regionerne nedlægges.

Det, der beskrives som regionernes helt store ansvarsområde, er sundhedssystemet og sygehusene.

I 2017 blev hele 96 procent af regionernes samlede budget på 114,34 milliarder kroner brugt på netop sundhedsområdet, og det er også her, at regionsrådspolitikerne har størst indvendinger over for statsministeren og Venstres sundhedsplan.

TV 2 Lorry har interviewet fire regionsrådsmedlemmer fra Region Hovedstadens sundhedsudvalg for at høre deres mening om det nye sundhedsudspil.

quote Det er blodig alvor at fjerne det demokratiske lag. At fjerne politikerne og den politiske kontrol med det, der sker i vores hospitalsvæsen

Leila Lindén, regionsrådsmedlem, Reg. H., soc.dem.

Oppositionen: ”Det er at fjerne det demokratiske lag”

- Det er blodig alvor at fjerne det demokratiske lag. At fjerne politikerne og den politiske kontrol med det, der sker i vores hospitalsvæsen, siger Leila Lindén fra Socialdemokratiet og tilføjer:

- Det, som Lars Løkke kalder decentralisering, er en stor centralisering af de mennesker, der beslutter noget og fører kontrol med forvaltningerne. Nu bliver det rene forvaltninger, hvor embedsmænd kan bestemme.

Leila Lindén bakkes op af Karin Friis Bach fra Radikale Venstre, som også sætter fokus på det, hun kalder en reducering af det danske demokrati.

- Jeg synes, det er super ærgerligt, at man på den måde reducerer demokratiet i Danmark.

- Vi politikere er inde og sætte retning og tage mange beslutninger, så man kan ikke sige, at sundhedsvæsenet i forvejen styres af det administrative apparat, siger Karin Friis Bach og tilføjer:

- Jeg synes, sundhedssystemet i Danmark bør stå på tre ben: både noget faglig viden, noget administrativ viden, men også en folkelig forankring.

Radikale: ”Beslutningerne centraliseres” – "forkert," mener Konservative

Hun mener også, at en nedlægning af regionerne betyder, at flere beslutninger bliver centraliseret.

- Hvis beslutningerne bliver taget i et centralt, national råd, bliver det svært for almindelige mennesker at komme igennem med kritikpunkter, siger Karin Friis Bach.

quote Hvis beslutningerne bliver taget i et centralt, national råd, bliver det svært for almindelige mennesker at komme igennem med kritikpunkter

Karin Friis Bach, regionsrådsmedlem, Reg. H., Rad.V.

I den anden ende af den politiske skala hos Konservative Folkeparti, som selv er en del af regeringen, er tonen noget anderledes.

Her slår regionsrådsmedlem Christoffer Buster Reinhardt fast, at det er ”glimrende at nedlægge regionerne”, som ifølge ham ikke tilgodeser patienterne i sidste ende.

- Det (sundhedsudspillet, red.) gør den forskel, at der kan komme fokus på mere sammenhæng for patienterne. Sammenhæng for kommunernes behandling, sygehusenes behandling og den praktiserende læges behandling.

- Som konservativ handler det om patienterne, og det, synes jeg, er glimrende i statsministeriets udspil, siger Christoffer Buster Reinhardt til TV 2 Lorry.

Stik mod udmeldingen fra Radikale Venstre mener han, at en nedlæggelse af regionerne betyder, at langt flere beslutninger i sundhedsvæsenet bliver taget i det nære.

Konservative og Venstre håber og tror på nærhed

- Man laver 21 sundhedsfællesskaber, så det bliver faktisk en større decentralisering, hvor borgmestre og sundhedsudvalgsformænd fra alle kommuner kommer ind og har indflydelse på det lokale sundhedsvæsen.

quote I dag koster en et mandat i regionsrådet 20.000 stemmer – det er der ikke meget nærhed over

Christoffer Buster Reinhardt, regionsrådsmedlem, Reg. H., Kons.

- I dag koster en et mandat i regionsrådet 20.000 stemmer – det er der ikke meget nærhed over, siger han.

Selvom der internt i Venstre har været uenighed om, hvorvidt regionerne, som Løkke selv introducerede i 2003, skulle lægges i graven, så mener Venstres regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden Christina Dal, at statsministeren går den rigtige vej.

Hun er selv sygeplejerske og trådte ind i regionsrådet med håb om at kunne ændre noget i sundhedssystemet. Men det har ikke været tilfældet, lyder det.

- Som sygeplejerske har jeg følt mig enormt langt væk fra de politiske beslutninger. Og da jeg selv kom ind i regionen, så tænkte jeg, at ’nu kan jeg lige pludselig komme lidt tættere på, og se hvordan vi virkelig kan ændre noget’.

quote Jeg bliver nødt til at sige: i Region Hovedstaden er politikerne enormt langt væk fra beslutningerne.

Christina Dal, regionsrådsmedlem, Reg. H., Kons.

- Men jeg bliver nødt til at sige: i Region Hovedstaden er politikerne enormt langt væk fra beslutningerne. Det er administrationen, der styrer en stor del af slaget, og mange af de beslutninger, som bliver truffet, de er så langt væk fra patienten og så langt væk fra virkeligheden på gangene, siger Christina Dal.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik