Udviklingshæmmede Martin må ikke stemme: Det vil politikere nu ændre

Martin kan ikke styre sin egen økonomi - og derfor må han ikke stemme ved folketingsvalg. En række partier er nu gået sammen for at kæmpe for Martins stemmeret.

Martin Rosenlind starter dagen med at se TV 2 News. Senere læser han MetroXpress, og om aftenen ser han TV 2 Lorry og TV Avisen på DR.

quote Jeg vil gerne være med til at bestemme, hvem der bliver statsminister, og hvem der sidder på statskassen i Danmark.

Martin Rosenkilde

Selvom han følger med i politik og er interesseret i det, der sker i Danmark, så må han ikke stemme ved folketingsvalg. Grunden er, at Martin Rosenlind har en værge, der styrer hans økonomi. Derfor er han umyndiggjort - ligesom 2.000 andre danskere.

- Hvis man ikke stemmer, så er man ligeglad, og jeg er ikke ligeglad. Jeg vil gerne være med til at bestemme, hvem der bliver statsminister, og hvem der sidder på statskassen i Danmark. Det er vigtigt for mig. Jeg vil gerne have indflydelse, siger han til TV 2 Lorry.

Martin Rosenlind har sammen med sin advokat sagsøgt staten for at få lov til at stemme, og sidste år røg sagen helt til Højesteret. Men den blev afvist, fordi retten mente, at det var imod grundloven, hvis personer under økonomisk værge får stemmeret.

Men nu er der måske håb for Martin og hans ligesindede. 

Martin Rosenkilde mener, at han bør kunne stemme. For han følger lige så meget med, som mange "almindelige" mennesker gør.

Tegner sig flertal for forslag

Tirsdag skal Folketinget førstebehandle et forslag fra Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og SF, der vil løse problemet uden at ændre grundloven. 

Når man har en økonomisk værge, er man ifølge værgemålsloven umyndiggjort - og umyndiggjorte personer må ikke stemme. Partierne vil derfor ændre loven, så personer som Martin ikke længere er umyndiggjorte.

quote Det er en god dag. Det lader til, at vi med møje og besvær har fået Folketinget i tale. Det, synes jeg, er fantastisk.

Christian Dahlager, Martin Rosenkildes advokat

- Det er et voldsomt demokratisk underskud i vores samfund, at vi har 2.000 statsborgere, som i modsætning til alle andre borgere ikke har stemmeret til Folketinget, siger Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj, til nyhedsbureauet Ritzau.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har tidligere udtalt, at man støtter en lovændring - og dermed tegner der sig et flertal for forslaget.

Helt fantastisk

Hovedpersonen i sagen, Martin Rosenlind, er henrykt over, at der nu sker noget.

- Det lyder fedt, men jeg vil først høre, at det falder til vores fordel, før jeg tror på det, siger han.

Hans advokat, Christian Dahlager, er meget tilfreds med, at politikerne nu tager affære.

- Det er en god dag. Det lader til, at vi med møje og besvær har fået Folketinget i tale. Det, synes jeg, er fantastisk. Uden jeg skal være kålhøgen, så tror jeg, at der er opbakning blandt politikerne. Der er også kun rimeligt. Det er jo urimeligt og udemokratisk, som det er i dag, siger han.

Christian Dahlager fremhæver, at personer under værgemål gerne må stemme til kommunal-, regions- og eu-parlamentsvalg.

Hvis Martin Rosenlind måtte stemme, ville han sætte kryds ud for Socialdemokratiet, som han mener, gør mest for handicappede.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik