Udsigt til tæt løb i Helsingør: Små partier kan få afgørende betydning

Det kan blive et tæt løb i Helsingør under årets kommunalvalg. Her får særligt de små partier stor indflydelse på valgets resultat.

Årets kommunalvalg i Helsingør kan ende farligt tæt, og der er mange ubekendte faktorer, der kan vippe flertallet enten mod højre eller venstre. 

quote Vi har en hel del små partier, og det kan have afgørende betydning, om de kommer ind eller ej. Så det er temmelig uforudsigeligt.

Klaus Dalgas, ansvarshavende chefredaktør på Helsingør Dagblad

Sidste år fik den tidligere konservative minister, Benedikte Kiær,  borgmesterkæden på med støtte fra DF, Venstre og Radikale Venstre. Til sammen havde partierne 15 ud af 25 sæder i byrådet og sad dermed med flertallet, mens Socialdemokratiet med Henrik Møller i spidsen måtte se sig slået.

Men ifølge en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Helsingør Dagblad kan vi se et endnu tættere billede ved kommunalvalget i år. Her viser resultatet, at kun et mandat vil adskille den røde og blå blok. I analysen står Socialdemokratiet til at gå frem med to mandater, mens Konservative går tilbage med to. 

- Med alle forbehold for analyser så kan dette valg - ligesom det sidste valg - altså blive meget tæt løb. Vi har en hel del små partier, og det kan have afgørende betydning, om de kommer ind eller ej. Så det er temmelig uforudsigeligt, siger ansvarshavende chefredaktør på Helsingør Dagblad, Klaus Dalgas.

De små kan rykke flertallet

Et af de små partier, som han henviser til, er Alternativet, der gerne vil i byrådet. Derudover kan De Radikale, der i dag har en plads i byrådet, få stor betydning:

- Det kan være, at vælgerne ikke stemmer Radikale Venstre ind på grund af balladen i København, men i stedet giver deres stemmer til Alternativet, og det flytter måske stemmer fra den ene til den anden side, siger Klaus Dalgas, og henviser til den radikale, københavnske borgmester, Anna Mee Allerslev, der gik af en måned før valget,

Radikale Venstre, der sidste år støttede Benedikte Kiær, er gået i valgforbund med Liberal Alliance, men vil ikke meddele, om partiet peger på en rød eller blå borgmester. Partiet støtter den borgmester, der giver mest indflydelse.

Liberal stemmekamp

Derudover kæmper både Liberal Alliance og Ny Borgerlige, hvis formand, Pernille Vermund, har hjemme i Helsingør, om de liberale stemmer:

quote Men jeg tror, at de fleste partier gerne vil undgå en situation som den i 2009, fordi det skabte mistillid i byrådssalen.

Klaus Dalgas, ansvarshavende chefredaktør på Helsingør Dagblad

- Der er to nye, borgerlige partier i spil, men de apellerer til de samme vælgere som De Konservative. Så måske der flyttes vælgere, men det bliver på den blå side og ændrer ikke umiddelbart billedet af Benedikte Kiær som borgmesterkandidat, siger Klaus Dalgas.

I 2009 blev Venstre-manden Johannes Hecht-Nielsen borgmesterposten ved at trodse sit eget parti og samlede et flertal med støtte fra de røde partier - selvom De Konservative var langt større end Venstre. Men Klaus Dalgas mener ikke, at den situation er sandsynlig i år: 

- Alt kan ske, bolden er rund. Sådan er det i kommunalpolitik, hvor alle mulige og umulige konstellationer viser sig på valgnatten. Men jeg tror, at de fleste partier gerne vil undgå en situation som den i 2009, fordi det skabte mistillid i byrådssalen. I virkeligheden vil politikerne gerne have et fornuftigt forhold til hinanden, så jeg tror ikke, at der kommer til den slags, siger Klaus Dalgas.

- Afhængigt af hvordan stemmerne falder, så tror jeg ikke, at der kan være nogen tvivl om, at det står mellem Benedikte Kiær og Henrik Møller, siger han.

Begge spidskandidater var stemmeslugere ved sidste valg med henholdsvis 5.685 personlige stemmer til Benedikte Kiær og 2.983 personlige stemmer til Henrik Møller.

Efter meget spidse ordvekslinger ved et møde i byrådet i Helsingør i mandags, har en politiker valgt at dele klip fra diskussionen på nettet. Vi taler med poitikerne og en en ekspert i konflikthåndtering, om hvordan de kan tale mere konstruktivt sammen

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik