Udsatte tvinges til at hæve deres pension

Regeringen er gået for vidt, når den tvinger tusindvis af økonomisk trængte danskere til at hæve deres pensionsopsparing efter seks måneder på kontanthjælp. Det mener både pensionsselskaber og Københavns Kommune, der er landets største, skriver Søndagsavisen.

Kravet udspringer af, at kontantshjælpsmodtagere ikke må have formue, hvis de skal have støtte fra det offentlige. Men når det gælder pensionsopsparing er reglen både urimelig og uretfærdig, lyder kritikken. »Vi får i øjeblikket et stigende antal henvendelser fra fortvivlede medlemmer, der er blevet bedt om at hæve deres pension. Det er et meget tvetydigt signal, når politikerne på den ene side siger, at det er ekstremt vigtigt, at folk selv sparer op, og så samtidig forlanger, at de, der er i størst risiko, skal hæve deres,« siger Helen Kobæk, direktør i pensionsselskabet PenSam. Hun peger også på, at det er en meget kortsigtet besparelse, og at der slet ikke er noget forhold mellem det, kommunen sparer, og de vidtrækkende konsekvenser, det har for hendes medlemmer. Hun har eksempler på, at folk på sigt miste over en million kroner, hvis de i forlængelse af kontanthjælpen ender på førtidspension. Helen Kobæk understreger desuden, at det er helt tilfældigt, hvem der bliver ramt. »Det er kun nogle ordninger, der kan ophæves. Andre kan ikke. Så reglen rammer helt vilkårligt,« siger hun. PenSam bliver bakket op af brancheorganisationen Forsikring & Pension. »Det er meget kortsigtede hensyn, der ligger bag. Det gør borgerne mere afhængige af offentlige ydelser i alderdommen og er i strid med alle andre politiske intentioner om, at alle skal spare op til pension. Desuden er det et paradoks, at kommunerne med den anden hånd skal indbetale til kontanthjælpsmodtageres ATP, når de har været på kontanthjælp i seks måneder. Det hænger ikke sammen,« siger Anne Seiersen, underdirektør i Forsikring &Pension. I Københavns Kommune undersøger man i øjeblikket, om man kan tvinge i omegnen af 2.000 kontanthjælpsmodtagere til at hæve deres pensionsopsparing. Og det huer bestemt ikke Anna Mee Allerslev, der er radikal beskæftigelsesborgmester. »Jeg er rigtig ked af den regel - og faktisk også forarget. Først opfordrer vi folk til at spare op, og så tvinger vi dem til at hæve pensionen på et tidspunkt, hvor de har det svært. Til og med skal de betale 60 procent i skat, fordi de hæver pensionen i utide.Det skaber en alderdomsfattigdom, og kommunen vinder ikke noget. Vi får kun alt det administrative bøvl,« siger Anna Mee Allerslev. Argumenterne får dog ikke beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) til at ændre mening. »Man skal huske på, at kontanthjælp er for dem, der intet har. Han man anden formue, skal man bruge den først. Det er meget gamle principper, som der har været bred enighed om i Folketinget. Det har vi ingen planer om at ændre,« siger hun.
EKSEMPEL: Mister en million kroner Kommunen ville spare 86.000 kroner, men ender med at tabe 68.000, mens kontanthjælpsmodtageren mister en million kroner.

Kvinde 50 år. Pensionsordning: 240.000 kr. Efter afgift på 60 procent til staten: 96.000 kr. Kommunen må tage de 86.000 kr. Dermed sparer den kontanthjælp i 8-9 måneder, mens hun bruger pengene Kvinden kommer efterfølgende på førtidspension, men da hun har hævet sin pension, har hun også mistet sine tilknyttede forsikringer, der ville have givet hende 37.000 kr. om året resten af livet. Hvis hun eksempelvis bliver 80 år, vil det sige 37.000 kr. x 29 år = 1.073.000 kr., som hun mister. Samtidig betyder bortfaldet af egenindtægten på de 37.000 kr., at kommunen må af med 11.000 kr. mere i førtidspension, der udbetales frem til det 65. år, eller i 14 år. Det er en ekstraudgift på 154.000 kr. Så i stedet for at spare 86.000 kr., mister kommunen 68.000 kr. Kilde: Pensam


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik