Udgifter til busser eksploderer

Meget ser ud til, at landbusserne endnu engang kører mod nye spareplaner. Busdriften er blevet markant dyrere for de Nordjællandske kommuner. Frederiksborg Amts Avis har gennemgået tal fra trafikselskabet Movia, der viser, at flere kommuner i 2011 sandsynligvis må betale op imod det dobbelte af hvad de betalte i 2007 for at bibeholde den samme service.

En af de hårdest ramte kommuner er Helsingør, hvor formand for teknikudvalget Erling Hansen (K) regner med besparelser på busdriften.
- Indtil videre har vi prioriteret, at beholde servicen på samme niveau på trods af de stigende priser. Men det kan vi nok ikke blive ved med. Det siger sig selv, at med en varslet nulvækst, kan det ikke køre rundt med en ny prisstigning, fortæller Erling Hansen, som sidder med en konkret prisstigning fra 24,5 millioner kroner i 2007 til 48,5 milllioner i 2011.
De stigende udgifter til busserne siden 2007 skyldes nye skatteregler, dyrere brændstofpriser og færre passagerer. Kommunerne er blevet kompenseret af staten for nogle af de nye udgifter, men det er langt fra det hele fortæller John Schmidt Andersen(V), der er formand for Plan- og Udviklingsudvalget i Frederikssund Kommune. Deres udgifter er steget fra 17,4 til 29,7 millioner kroner, og de tager nu konsekvensen og sparer mellem tre og fem millioner kroner på busserne i Hornsherred. Det betyder færre afgange, flere busskift og længere til nærmeste stoppested.
- Det er en kæmpestigning i priserne, og alle i udvalget er meget utilfredse med, at vi skal betale 12 millioner kroner ekstra for en service, der rent faktisk er blevet forringet, siger John Schmidt Andersen.
I Kommunernes Landsforening er man kede af udsigtet til forringet service for borgere, der bruger busserne.
- Det er ekstremt vigtigt med en velfungerende kollektiv trafik. Specielt i disse CO2-tider, hvor regeringen har en ambition om, at halvdelen af stigningen i transport skal være kollektiv. Her er det vigtigt, at man tænker bustransporten ind, siger Marianne Elmvang, der konsulent i Teknik- og Miljøkontoret.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Stevns Station

141 år gammel togstation rives ned: Politikere enige om at flytte station

Jacob Gowland Jørgensen

playFamiliefar trodsede rejsevejledninger: - Jeg har brug for at komme væk fra hverdagen

mændenes hjem

Hjemløse sælger juletræer og får indtjeningen i egen lomme

FÆRDIGT INDSLAG(3)

playTingbjerg bygger sig ud af den hårde ghettoliste - beboer frygter opdelt lokalsamfund

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere