Uber-chauffør risikerer nedsat erstatning efter dødsulykke

En 22-årig Uber-passager mistede natten til lørdag livet i en påkørsel. Uber-chaufføren overlevede, men risikerer en nedsat forsikringsdækning.

Klokken cirka kvart i fire lørdag morgen brager en Mercedes over for rødt med høj fart.

Bilen rammer en Uber-vogn, hvor en 22-årig mand sidder på passagersædet.

Han mister livet i ambulancen på vej til Rigshospitalet, mens Uber-chaufføren brækker benet flere steder, armen og bækkenet.

Det vil være forsikringsselskabet til føreren af den bil, som er skyld i ulykken, der skal betale erstatningerne.

Men alligevel risikerer den påkørte Uber-chauffør faktisk ikke at få fuld erstatning for både for personlige og materielle skader også.

Det forklarer rådgiver Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

Se flere billeder på Localeyes.dk.

- Området er fyldt med myter og tvivl, men passageren vil som udgangspunkt altid være dækket af bilens ansvarsforsikring. Det er normalt Uber-chaufføren, der løber en risiko, siger hun til TV 2 Lorry, og uddyber:

quote Har han kun haft en privat bilforsikring, kan det betyde, at han får en nedsat eller slet ingen erstatning

Anja Lintrup Sørensen

- Der er risiko for at forsikringsselskabet vil betragte kørsel for Uber som erhvervsmæssig kørsel. I sådan en situation skal chaufføren have en bilforsikring til erhvervsmæssig brug - til en anden pris. Har han kun haft en privat bilforsikring, kan det betyde, at han får en nedsat eller slet ingen erstatning for de materielle skader på bilen.

Det samme kan faktisk være tilfældet med førerens ulykkesforsikring.

- En ulykkesforsikring fastsættes også ud fra, hvad du foretager dig. Et bierhverv kan derfor få betydning for forsikringens pris og dækning. Hvis han ikke har opgivet, at han kører for Uber, kan forsikringsselskabet nedsætte erstatningen, siger Anja Lintrup Sørensen.

Hun understreger, at det derfor altid er vigtigt at underrette sin forsikring om, at man kører for Uber.

Med hensyn til erstatning for personskaderne, skal de efterladte i den aktuelle tragiske sag kontakte chaufførens forsikringsselskab, der så vil samarbejde med forsikringsselskabet til føreren af den uagtsomme Mercedes. Chaufføren selv skal anmelde sin personskade til modpartens lovpligtige ansvarsforsikring samt til sin egen ulykkesforsikring, hvis han har én.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Ubers nordiske afdeling.

quote Vores tanker er hos familie og pårørende til manden, der afgik ved døden natten til lørdag

Oliver Carra, talsmand for Uber

Her henviser man til Ubers hjemmeside, hvor der står skrevet, at selskabet tjekker hver uge, om bilerne har en gyldig forsikring:

- Man kan altså slet ikke køre med Uber, hvis man ikke har en lovpligtig ansvarsforsikring. Foruden chaufførens egen ansvarsforsikring er alle Uber ture desuden dækket af en kommerciel ansvarsforsikring op til 5 millioner dollars (cirka 35 millioner kroner, red.), skriver de.

En lovpligtig ansvarsforsikring skal i Danmark dække menneskelige skader for 116 millioner kroner og tingskader på op til 23 millioner kroner. 

Hvorfor Ubers kommercielle ansvarsforsikring ikke matcher disse takster, eller om ordningen er en ekstra foranstaltning, som skal dække chaufførernes eventuelle tab, står ikke klart beskrevet.

Uber skriver i en mail til TV 2 Lorry, at alle ture med Uber er forsikret fra det øjeblik, hvor man sætter sig ind i bilen, der er bestilt gennem Uber Danmark, til man bliver sat af.

Talsmand Oliver Carra udtaler desuden:

- Vores tanker er hos familie og pårørende til manden, der afgik ved døden natten til lørdag, som et resultat af en meningsløs ulykke, og til partnerchaufføren som på nuværende tidspunkt er indlagt. Vi forsøger at komme i kontakt med både chaufføren og den afdødes familie for at kondolere og vise vores dybeste medfølelse, og vi vil assistere politiet bedst muligt i deres efterforskning af, hvad der skete.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik