Uber-afgørelse kan sparke døren ind til langt flere sager

I Københavns Byret sidder fem tidligere Uber-chauffører i dag på anklagebænken.

Der står meget på spil i dag, mandag, i Københavns Byret, hvor fem tidligere chauffører for den omstridte tjeneste Uber sidder på anklagebænken. Bliver de dømt, kan det ifølge juraprofessor åbne op for en regulær bøderegn over et større antal tidligere Uber-chauffører. Det skriver Avisen.dk

 

De fem er tiltalt for overtrædelse af tre punkter inden for taxikørselsloven og færdselsloven - det som populært kaldes at køre 'pirattaxa'. 

De har i følge anklageskriftet kørt i alt 10.362 ture for Uber i 2015, og anklagemyndigheden kræver bøder på i alt 1.115.000 kroner.

De fem er mellem 36-52 år og bor i Albertslund, Kokkedal, Græsted, Gentofte og København. Topscoreren står alene for 5.428 ture og kan se frem til en bøde på op til 590.000 kroner, hvis han dømmes.

Anklagerne sker på baggrund af materiale, som politiet har fået fra Skat, der har modtaget det fra de hollandske myndigheder. I de såkaldte 'hollænderpapirer' figurerer 1.800 navne på personer, der muligvis har kørt for Uber i 2015. 

Hvis de fem dømmes, kan det få konsekvenser for de mange, der er nævnt i 'hollænderpapirerne'.

Anklagemyndighedens strategi med først at køre fem sager er en "smart måde at gøre det på". Det siger juraprofessor ved Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller.

- Hvis de bliver dømt, er der grundlag for at give bøder til flere uden at køre sager. Så ville jeg som anklagemyndighed gå videre med alle sagerne, siger han til Avisen.dk.

Ifølge Sten Schaumburg-Müller er sagen derfor knald eller fald for anklagemyndigheden. Den vil højst sandsynligvis danne præcedens for, hvordan man går til de op mod 1.800 potentielt tidligere chauffører for Uber, der er nævnt i 'hollænderpapirerne'. 

Hvis anklagemyndigheden vinder sagen mandag, vil de op mod 1.800 mennesker ifølge Sten Schaumburg-Müller kunne se frem til et ubehageligt brev. Og hvis de nægter at betale ved kasse et, ender sagen for retten.

Omvendt vil de mange tidligere Uber-chauffører kunne ånde lettet op, hvis de fem ’prøvekaniner’ klarer frisag.

- Hvis anklagemyndigheden taber, står de med dårlige kort for resten af sagerne, og så vil jeg tro, at de frafalder, siger Sten Schaumburg-Müller til Avisen.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik