Tyskere fisker i forbudszone

Fiskeri: Gillelejes fiskere ser dagligt tyske kolleger lande hummer fanget i et område i Kattegat, hvor danske og svenske fiskere ikke må fiske. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Siden 23. december 2008 har danske og svenske fiskere været udelukket fra at fiske i zone 3 i Kattegat, fordi de danske og svenske regeringer vedtog et totalt forbud mod fiskeri i et forsøg på at beskytte et af torskens yngleområder.

Zonen har gennem årtier været Gilleleje-fiskernes mest benyttede fangstområde, når de er gået efter hummer. På trods af forbuddet kan fiskere fra andre lande frit fiske i netop zone 3. Det benytter blandt andet tyske fiskeskippere sig af. Her i efteråret sker det dagligt, at de lander deres fangst af hummer ved fiskeauktionen i Gilleleje, oplyser auktionsmester Lasse Nordahl ifølge avisen.

- Det er selvfølgelig groteske forhold, at de lokale fiskere ikke må lande hummer fra denne zone, når nu de tyske fiskere må. I gamle dage kunne Gillelejes fiskere nøjes med en sejltid på en halv time, når de skulle på hummerfiskeri. Nu skal de bruge omkring tre timer for at sejle til et sted i Kattegat, hvor hummeren er meget mindre, siger Lasse Nordahl.

I sommeren 2010 blev der rejst straffesager mod 10 skippere, som havde trodset forbuddet. Fem nåede at få deres dom i byretten i Helsingør.

Resten blev stillet i bero, fordi de første domme blev anket til landsretten af både forsvarer og anklagemyndighed. Forsvareren Morten Ramsdal argumenterede i sin anke for en frifindelse, fordi forbuddet efter hans mening er i strid med EU-lovgivningen. De danske og svenske regeringer har ikke kompetence til at lovgive uden for egen 12 mil-zone, mener han.

Siden 2012 har et juridisk specialudvalg fra Justits- og Fødevareministerierne vurderet, om forbuddet er i strid med EU's regler. Udvalget har nu konkluderet, at forbuddet ikke strider mod EU.

Landsretten har derfor genoptaget behandlingen af ankesagerne, mens tyske fiskere fortsætter fiskeriet i zone 3.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

julehjælp

playFra corona-hjælp til julehjælp: Ubenyttede gavekort gives videre til trængende

Snorre Byrial Pedersen

playJulegaver til hjemløse er et hit – sådan kan du hjælpe

vask

Robotter skal gøre sengene rene på hospital

cosedis

Nicolas' luftfotos hitter: Se 28 pletskud her

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere