Tvivl om tiggers psyke kan blokere for fængsel

Retten i Glostrup udsætter sag om tiggeri. Sagen var den første, hvor der skulle falde dom efter ny stramning.

At en mand i juni stod med et tomt papkrus foran et supermarked i Bagsværd, har nu udviklet sig til et tungere sagsforløb.

Den 49-årige svensk-polske mand skulle ellers have været den første, som skulle mærke Folketingets junistramning af straffelovens bestemmelse om betleri på egen krop, skriver Ritzau.

14 dages fængsel skulle straffen lyde på, hvis det stod til anklagemyndigheden. Det har Folketinget nemlig i lovens forarbejder dikteret skal være udgangspunktet for straf i sådanne sager.

Men da anklager Helene Brædder, forsvarer Lene Østerberg, dommer Marie Louise Klenow og to domsmænd torsdag eftermiddag skulle behandle sagen ved Retten i Glostrup, spillede en for lovstrammerne - måske - uforudset detalje ind. 

En samtale med manden, som udlændingemyndighederne har haft, har nemlig sået tvivl om, hvorvidt manden overhovedet kan straffes med fængsel.

Manden er muligvis ikke rask

Straffeloven er sådan skruet sammen, at kun mentalt raske mennesker kan idømmes en straf, hvis de kendes skyldige i en forbrydelse. Ellers skal retten idømme den pågældende en anden foranstaltning end straf.

Mandens mentale tilstand skal nu undersøges yderligere til bunds. Det skal ske ved en såkaldt personundersøgelse, som Kriminalforsorgen skal foretage.

Parterne blev enige om at fortsætte sagen den 26. september, hvor personundersøgelsen vil indgå.

Torsdagens retsmøde begyndte ellers godt. Tilsyneladende mod al forventning. Der havde nemlig været spekuleret i, at den tiltalte mand ikke ville dukke op. Men det gjorde han. 

Efter at have talt med manden i et tilstødende lokale kom forsvarer Lene Østerberg med en begæring om udsættelse af sagen.

- Jeg har kun talt med min klient i et kvarter inden retsmødet. Og derudover mener jeg, det er nødvendigt med nogle supplerende oplysninger, lød det fra advokat Østerberg, og hun mødte ingen protest fra anklager Brædder.

Sagens hovedperson, den svensk polske mand, har allerede siddet bag tremmer i sagen. 25. juni blev han varetægtsfængslet ved Retten i Glostrup. Men den afgørelse var forkert, slog Østre Landsret fast fire dage senere.

Mandens tiggeri var nemlig ikke "utryghedsskabende", hed det, og det skal det ifølge udlændingeloven være, for at man kan kræve ham udvist og dermed også varetægtsfængsle ham. Derfor blev han løsladt 29. juni.

Helene Brædder oplyser, at anklagemyndigheden netop på baggrund af landsrettens kendelse har valgt at opgive den påstand om udvisning, som man i første omgang havde lagt op til.

Lovstramningen udløber i juli 2020. Justitsministeriet har vurderet, at stramningen hvert år vil koste statskassen otte millioner kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik