Foto: Jens Nørgaard Larsen - Scanpix

Tusindvis er ramt i julen: Nyt initiativ vil afhjælpe ensomhed

Røde Kors arbejder for, at ingen skal være alene juleaften uden at ønske det. Derfor matcher de juleværter med dem, der savner nogen at holde jul med.

Det er langtfra alle danskere, der kan fejre jul i selskab med en kæreste, deres familie eller venner.

Sidste år var 13.000 voksne danskere overladt til sig selv juleaften, selvom de gerne ville have haft selskab af andre.

Det viser en ny undersøgelse lavet af Voxmeter for Røde Kors.

Røde Kors arbejder for, at ingen skal være alene juleaften uden at ønske det. Det sker gennem initiativet ”Julevenner”, hvor organisationen matcher juleværter, der har plads til en ekstra gæst, med mennesker, som savner nogen at holde jul sammen med.

Læs også Hovedgade fik stjålet julelys: Nu redder frisør og borgmester julen

Fantastiske aftener og gode relationer

Men selvom tallet for enlige i julen var 13.000, så var det kun 164 enlige personer i hovedstadsområdet, der valgte at gøre brug af Røde Kors’ Julevenner-initiativ.

- Det er ikke alle, der har kendskab til initiativet. Samtidig kan det også være grænseoverskridende og udfordrende at skulle være gæst i et fremmed hjem juleaften. Men de tilbagemeldinger, vi har fået, er positive. Folk er glade for at have gjort det, og de har haft nogle fantastiske aftener og fået nye gode relationer, siger Røde Kors’ talsmand for kampagnen, Troels Østergaard, til TV 2 Lorry.

Læs også Jubel i Botanisk Have: "Det her er meget bedre end juleaften"

Ensomhed og isolation er ødelæggende 

Tilbuddet er målrettet alt fra den studerende, der er langt væk fra familien. Flygtningen, der ønsker at møde det danske fællesskab og blive en del af det, til skilsmisseforælderen, der ikke skal se sine børn.

- Ensomhed og isolation er ødelæggende for det enkelte menneske. Vi har alle brug for at være en del af et fællesskab. Derfor har vi i Røde Kors fokus på at afhjælpe ensomhed året rundt. Mange mærker ensomheden ekstra stærkt juleaften, og derfor er det vigtigt at hjælpe her, siger Troels Østergaard.

Hvis man sidder og har lyst til at tilmelde sig ’Julevenner’, men alligevel kan mærke en lille tvivl indeni, så har Troels Østergaard følgende opfordring:

- Gør det. Der sidder en masse folk rundt omkring, der glæder sig til at få en gæst juleaften, siger han. 

Her kan du læse mere om initiativet: Klik HER.

Læs også Ensomme Patrick fik 10.000 nye venner: Nu vil han gå til Kina