Trodser psykisk sygdom og misbrug: Flere københavnere kommer i job

Københavns kommune har succes med at få folk med psykiske lidelser og misbrugsproblemer ud på arbejdsmarkedet og i uddannelse. 

Vi rider på toppen af en højkonjunktur, hvor rekordmange er kommet i job. Arbejdsmarkedet er presset, og flere steder mangler der hænder.

Derfor har et initiativ fra Københavns kommune fået succes med at få folk med psykiske lidelser og misbrugsproblemer ud på arbejdsmarkedet og i uddannelse. 

- Dette projekt viser, at hvor der er vilje er der vej – og det er glædeligt. Psykisk sygdom og misbrug er heldigvis ikke ensbetydende med, at man ikke kan klare et arbejde, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Et særligt program IPS, Individuel Planlagt job med Støtte, har fået 216 ud af 347 personer ud af passiv forsørgelse. Det svarer til 62 procent, som er kommet videre enten i job eller uddannelse.

IPS går ud på, at sagsbehandlere og kontaktpersoner hjælper borgeren med at finde ud af, hvad han eller hun gerne vil og med at nå målet. Det kan være hjælp til at skrive ansøgningen, at aflevere ansøgningen, at gå med til jobsamtalen og støtte og give gode råd, når borgeren begynder på en arbejdsplads eller i en uddannelse.

Sideløbende med at borgerne er i IPS-programmet, går de også i behandling for deres psykiske lidelser eller for deres misbrug, hvilket kan være en afgørende faktor for, at de er rustet til at træde ud på arbejdsmarkedet eller ud i studielivet.

- Det kan give den enkelte mere værdighed, større selvbestemmelse og gøre oplevelsen af være stigmatiseret mindre, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.

Kranfører, kirketjener, pedel og møbelsnedker er nogle af de job, som mennesker med psykiske lidelser og misbrugsproblemer har fået, efter de har deltaget i det særligt program.

Målet er beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked eller uddannelse på almindelige vilkår, og støtten under beskæftigelse varer så længe, der er behov for det.

Ønsket om at komme i job eller uddannelse skal komme fra den enkelte selv. Og det er helt op til deltagerne selv, om de vil sige til arbejdsgiveren eller kollegerne eller studiekammeraterne, at de har et misbrug eller en diagnose.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik