Trods tusindvis af fejl: Akuthusbyggeri holder tidsplanen

Selvom der i december blev fundet godt 54.000 fejl i projektmaterialet til det kommende akuthus på Bispebjerg Hospital, forventer Region Hovedstaden at nå et udbud til maj.

Rettelakken er fundet frem hos arkitekter og ingeniører i konsortiet, der har tegnet det 1,6 milliarder kroner dyre akuthus på Bispebjerg Hospital, der efter planen skal stå klar i 2023.

I december fandt hospitalets bygherrerådgiver over 54.000 fejl og mangler i det materiale, som projektmagerne, anført af KHR Arkitekter, har udarbejdet. Knap 18.000 af fejlene, de såkaldte kollisioner, er alvorlige og kritiske. Det skriver Jyllands-Posten.

quote Det er jo rigtig træls, at der har været alle de her fejl og problemer, så nu skal det køre snorlige.

Lars Gaardhøj, socialdemokratisk gruppeformand i Region H, til TV 2 Lorry

Det er f.eks. manglende døre, kabler, der støder ind i hinanden, og betonsøjler, der er forkert placeret – fejl, som kan betyde, at projektet ikke kan realiseres.

Projektmagerne selv er blot stødt på fire alvorlige fejl, resten mener de kan klares af entreprenøren. En manøvre der dog ifølge hospitalets bygherrerådgiver kan risikere at udløse en ekstraregning på 30 til 40 millioner, hvis der skal rettes til, mens man bygger. 

Derfor har Region Hovedstaden lagt pres på konsortiet, der siden rapporten kom i december har haft travlt med at rette fejl, og det går ifølge formanden for regionens følgegruppe af byggeriet den rigtige vej.

- Det er jo rigtig træls, at der har været alle de her fejl og problemer, så nu skal det køre snorlige. Det er et politisk krav, og det tror jeg, man har hørt gennem hele organisationen.

- Jeg tror, vi i dag er nede på et niveau, hvor vi ligger på omkring 20.000 kollisioner alt i alt. Jeg har ikke et præcist tal, men det er blevet barberet voldsomt ned siden december, siger den socialdemokratiske gruppeformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj, til TV 2 Lorry.

Byggeplanerne for det nye akuthus ved Bispebjerg Hospital er nemlig smækfyldt med fejl. Da hospitalets byggerådgiver gennemgik projektmaterialet i december, fandt han hele 54.000 fejl og mangler. Se hele historien her.

Sagen følges tæt politisk

I et byggeri af den størrelsesorden vil der ofte være visse fejl i projektmaterialet, som ikke vil få nogen større betydning for byggeriet. Men alligevel har regionen en forventning om, at endnu flere fejl skæres væk, inden projektet sendes i udbud.

- Vi følger det først og fremmest tæt politisk. Men derudover er hele projektet blevet lagt ind under vores Center for Ejendomme, som er en stærkere og større organisation, som står for alle regionens ejendomme og driften af dem, siger Lars Gaardhøj.

Vi ville gerne have haft en kommentar fra direktøren i KHR Arkitekter, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Allerede da konsortiet vandt retten til at tegne akuthuset i 2015 mødte det kritik fra nogle af de konkurrerende virksomheder til opgaven, og Klagenævnet for Udbud har siden konkluderet, at hospitalet brød flere regler i forbindelse udbuddet. Det kostede i januar Bispebjerg Hospitals vicedirektør jobbet. 

Men fra Region Hovedstadens side er man optimistiske omkring, at det byggeprojekt – der lige nu ligner den mest akutte patient på Bispebjerg Hospital – kan overholde tidsplanen, så første del af byggeriet kan sendes i udbud til maj.

- Det her udbud skal være i orden, når vi sender det ud. Det er klart. Det er også derfor, der bliver arbejdet intenst på at se på alle de her kollisioner, og flest muligt skal selvfølgelig ryddes af vejen. Det er vores krav. Prisen skal holdes, tidsplanen skal holdes, og kvaliteten skal være i orden, fastslår Lars Gaardhøj.

Akuthuset kommer blandt andet til at rumme akutmodtagelsen, operationsstuer, intensiv afdeling, røntgen og sengestuer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik