Trods politisk kinddans: Svenskerne vil ikke have en tunnel

Hovedstadsområdet i Danmark er stadig mindre attraktivt for svenskerne, fastslår en større undersøgelse.

Siden 1993 har politikerne på begge sider af Øresund arbejdet for at fremme en fælles region i Skåne og hovedstadsområdet. 

Formålet er udveksle viden og arbejdspladser, lette transporten og dermed skabe vækst.

Og øverst på ønskesedlen står lige nu en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg.

quote De skånske borgere synes mindre og mindre om Øresundsregionen og Danmark.

Jesper Falkheimer

Men mens politikerne danser kinddans, så er borgerne anderledes skeptiske overfor en fælles region. 

Det viser en svensk undersøgelse fra SOM-instituttet ved Göteborg Universitet, hvor 2000 bosatte i Skåne er blevet interviewet. 

Kun én procent af de adspurgte svarer, at samarbejdet i Øresundregionen er meget godt, og undersøgelsen konkluderer, at en fælles region virker mindre og mindre attraktiv for svenskerne. 

- Det her er en temmelig negativ nyhed for politikerne. De skånske borgere synes mindre og mindre om Øresundsregionen og Danmark. Der er en lav bevidsthed om, hvad det storkøbenhavnske er, og en tredjedel af de adspurgte er negative over for det, siger Jesper Falkheimer til dagbladet Sydsvenkan. 

Han er professor i strategisk kommunikation og rektor ved Lund Universitet på Campus Helsingborg, og så har han deltaget i udarbejdelsen af undersøgelsen. 

Mens 65 procent af de skånske svenskere fandt ideen god eller meget god i 2004, så gælder det kun for 27 procent i dag. 

Og det er især de yngre borgere, der er skeptiske.

Efter finanskrisen i 2008 blev fokus øget på nationen. Samtidig blev der færre pendlere, fordi arbejdsudsekslingen blev mindre, forklarer professoren. 

I undersøgelsen er svenskerne også blevet spurgt direkte, om de ønsker sig en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg. 

Det gør kun hver tredje, hvilket er bemærkelsesværdigt, når politikerne har debatteret emnet jævnligt gennem flere år, mener professoren. 

Han tror dog snarere, det handler om ligegyldighed, end om modstand. 

- Jeg tror, at man kan tolke resultaterne som, at folk simpelt hen ikke er interesserede i spørgsmålet, siger han til Sydsvenskan. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik