Det er omkring otte millioner rejsende i Københavns Lufthavn, der rejser uden for Schengenområdet ud af de i alt cirka 30 millioner rejsende på årsplan. Foto: Bax Lindhardt - Scanpix

Trods nye pasregler: Passagerer er sluppet for længere køer

Passagerer, der rejser uden for Schengen, har foreløbig været forskånet for længere køer i forbindelse med nyt skærpet pas-tjek.

7. oktober trådte nye pasregler i kraft, men på trods af grundigere kontrol har der ikke været længere kø.

Lørdag trådte nye EU-regler om kontrol af pas i kraft, der gør, at alle passagerer, der foretager ind- og udrejser af Schengenområdet, skal have skannet deres pas.

Reglerne betyder mere arbejde ved paskontrollen, men ifølge Kasper Hyllested, pressechef i Københavns Lufthavn, har det indtil videre ikke betydet længere køer.

- Det går rigtigt fint og godt. Hidtil har der ikke været længere køer overhovedet. Det skyldes både, at passagererne har været velforberedte men også, at vi har kaldt meget ekstra service-personale på arbejde. Både personalet og politiet gør det – og har gjort det – til UG med kryds og slange, siger han til TV2 Lorry.

Læs også Nyt pas-tjek i lufthavnen: Du skal forvente meget lang kø

Otte millioner rejsende

Det er omkring otte millioner rejsende i Københavns Lufthavn, der rejser uden for Schengenområdet ud af de i alt cirka 30 millioner rejsende på årsplan.

Tidligere har det ikke været alle pas, der er blevet skannet, men det skal de altså nu.

Når passene bliver skannet, kan de blive kontrolleret i forskellige databaser. Det skal sørge for, at kriminelle ikke rejser ind eller ud af området.

De nye EU-regler skal styrke de ydre grænser og den indre sikkerhed i Danmark og EU.

Læs også Ekstra folk og nye pasbokse skal lette kø i lufthavnen

Ikke dyrere billetter

Selv om at Københavns Lufthavn har været nødt til at ansætte flere, betyder det ikke dyrere flybilletter for de rejsende. Det fortæller Kasper Hyllested til Ritzau.

- Vi kommer til at udvide lufthavnen de næste år blandt andet for at få plads til paskontrollen, men det er ikke noget som passagererne vil mærke på priserne på flybilletterne, siger Kasper Hyllested.

De nye regler forventes heller ikke at have store konsekvenser for rejsende i Aalborg Lufthavn. Det mener lufthavnsdirektør Søren Svendsen.

- Jeg tror, det bliver minimalt, hvad passagererne i Aalborg Lufthavn kommer til at mærke til det. Vi har sammen med politiet forsøgt at forberede os på det her, og teknikken spiller, siger han til P4 Nordjylland.

Schengenområdet omfatter de fleste lande i EU. De nye regler har ingen konsekvenser for folk, der rejser inden for dette område.