Trods indrejseforbud: Kriminelle østeuropæere vender tilbage til Danmark

Nye tal viser, at op mod en fjerdedel af dem, der blev anholdt for tyverier og indbrud i København i marts, havde allerede indrejseforbud i Danmark.

Indrejseforbud til kriminelle udlændinge holder dem ikke altid ude af Danmark. For en fjerdedel af dem, der blev varetægtsfængslet for tyverier og indbrud i København i marts, havde allerede indrejseforbud i Danmark. Det viser tal, som Radio24syv har indsamlet fra Københavns Dommervagt i marts måned i år.

Ud af de 28 østeuropæiske statsborgere, der i marts blev sigtet for tyveri og indbrud, havde ni af dem i forvejen indrejseforbud i Danmark. I alt blev 37 personer sigtet for tyveri og indbrud.

quote Vi oplever, at en del af dem, vi anholder, allerede har et indrejseforbud

Ida Sørensen, chefanklager hos Københavns Politi

Københavns Politi har ikke de præcise tal for, hvor mange med indrejseforbud, der bliver anholdt for at begå ny kriminalitet, men genkender problemet:

- Vi har i øjeblikket fokus på lomme - og tricktyverier sammen med Københavns Kommune, og vi oplever, at en del af dem, vi anholder, allerede har et indrejseforbud, skriver chefanklager Ida Sørensen fra Københavns Politi til Radio24syv. 

Politiker: "hårrejsende" læsning

Peter Skaarup, der er gruppeformand i Dansk Folkeparti kalder tallene for "hårrejsende" og vil nu afkræve regeringen en løsning:

- Jeg så gerne, at de udenlandske kriminelle afsonede i deres hjemland, hvor forholdene er dårligere, at de fik hårdere straffe for at bryde et indrejseforbud, og at grænsekontrollen var permanent og mere effektiv, siger Peter Skaarup til Radio24syv.

quote Jeg så gerne, at de udenlandske kriminelle afsonede i deres hjemland, hvor forholdene er dårligere, at de fik hårdere straffe for at bryde et indrejseforbud

Peter Skaarup (DF)

Preben Bang Henriksen, retsordfører i Venstre, er enig i, at tallet er for højt, men det er ikke grænsekontrollen, der har slået fejl:

- Hvis man tror, at grænsekontrollen skal tage enhver, så har den selvfølgelig fejlet. Men vi etablerede grænsekontrollen, fordi der var en vanvittig asyltilstrømning i 2015, og den har vi fået bremset. Det er jo ganske glimrende, men grænsekontrollen er og bliver en stikprøvekontrol, siger Preben Bang Henriksen til Radio24syv.

Københavns Vestegns Politi mangler at få identificeret en del beslagslagte ting fra det gigantiske fund af tyvekoster den 31. oktober i Fløng.
Københavns Vestegns Politi mangler at få identificeret en del beslagslagte ting fra det gigantiske fund af tyvekoster den 31. oktober i Fløng.
Foto: Københavns Vestegns Politi

Politi: Det er let at rejse ind i Danmark fra de nordiske lande

Et af de steder, hvor mange personer fra Østeuropa krydser den danske grænse, er færgehavnene ved Rødby og Gedser.

Det er Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der står for grænsekontrollen. Politiinspektør Kim Kliver siger, at det er vanskeligt at passere grænsen her, hvis man har indrejseforbud:

- Den altovervejende del bliver bedt om at legitimere sig ved at vise pas eller andet gyldigt ID. Men det er jo ikke den eneste indrejsevej - man kan jo også komme til Danmark fra de øvrige nordiske lande," siger Kim Kliver til Radio24syv. 

Smårapserier og fængsel i Danmark er attraktivt

Forsvarsadvokat Syzette Vinding Kruse har haft mange østeuropæiske kriminelle som klienter - også nogle med indrejseforbud:

- Det er fattige mennesker, som kommer hertil fra Østeuropa, og for dem er det stadig mere attraktivt at samle flasker eller begå småkriminalitet og komme i fængsel end at være i deres hjemlande, siger Syzette Vinding Kruse til Radio24syv.

quote For dem er det stadig mere attraktivt at samle flasker eller begå småkriminalitet og komme i fængsel end at være i deres hjemlande

Syzette Vinding Kruse, forsvarsadvokat

Radio24syv har haft en reporter siddende i Københavns Dommervagt i alle hverdage i marts måned i år. 76% af dem, der blev fremstillet for berigelseskriminalitet var fra østeuropæiske lande som Polen og Rumænien.

Af disse havde 32,1 procent indrejseforbud i Danmark.

En udlænding kan få indrejseforbud i Danmark, hvis vedkommende har begået kriminalitet eller opholdt sig ulovligt i landet.

Rigspolitiet oplyser, at der sidste år var 138 østeuropæiske statsborgere, der blev sigtet for at overtræde et indrejseforbud. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik