Trods hård debat: Moské-demonstrationer forløb roligt

Politiet var talstærkt til stede, da der både blev demonstreret for og imod den nye moské i Roskilde. Men det forløb ganske stille og roligt.

Det forløb ganske roligt, da Roskilde lørdag dannede rammen om hele to demonstrationer henholdsvis for og imod byens kommende moské.

De fremmødte medlemmer af Gruppen Stop Islamiseringen af Danmark havde retorikken klar - også inden demonstrationen gik i gang:

- Det her er ikke bare en moské. Det er en kaserne, siger Chang Claus Lembirk.

quote Lige meget hvad de muslimer derovre siger, så begynder den på et eller andet tidspunkt at udspy bønner

Anders Graver Pedersen, formand, Stop Islamiseringen af Danmark

Minaretter sætter sindene i kog

- Lige meget hvad de muslimer derovre siger, så begynder den på et eller andet tidspunkt at udspy bønner, lød det fra Anders Graver Pedersen, der er formand for Stop Islamiseringen af Danmark.

Det er opførelsen af den nye moské i Allehelgensgade og især de to minaretter, der skal stå på toppen af moskeen, der har sat sindene i kog.

- Vi ved godt, hvad de minaretter betyder. Det er islams sejrsbane. Det er derfra, de kalder til bøn klokken fem om morgenen, sagde Anders Graver Pedersen til demonstranterne.

Roskilde Byråd har dog forbudt den kommende moské at kalde til bøn om morgenen. Men minaretter, det får den nye moské. 

Politiet: Det gik som det skulle

I den seneste uges tid har tonen været hård og uforsonlig på de sociale medier – så hård, at politiet hele eftermiddagen var massivt til stede - både her i Allehelgensgade og ved et modarrangement for mangfoldighed, der fandt sted blot 800 meter derfra.

- Vi er klar til at være klar, hvis der sker et eller andet. Vi har fuld tillid til at arrangørerne, som har sagt, at de vil demonstrere fredeligt, har styr på det, sagde politiinspektør Jens Børsting til TV 2 Lorry tidligere lørdag.

I en pressemeddelelse, som Midt- og Vestsjællands Politi udsendte kort før klokken 16 udtrykker politiet stor tilfredshed med dialogen med arrangørerne af begge demonstrationer. 

quote Vi synes ikke, at vi skal begynde at sige, at folk ikke må være her. Roskilde er en by fyldt med mangfoldighed og glæde

Ricki Bjørn Lægteskov, arrangør, Mennesker for Mangfoldighed

- Alt er forløbet ganske som det skulle, og uden at byens øvrige borgere og erhvervsliv blev væsentlig forstyrret, siger Jens Børsting.

Muslim: Jeg forstår det godt

De godt 60 fremmødte personer fra Stop islamiseringen af Danmark på den ene side af vejen ved den nye moské udtrykte med bannere og taler, både bekymring og utilpashed ved tilstedeværelsen af muslimer i Danmark.

På den anden side af vejen stod blandt andet en lille gruppe af de muslimer, som benytter moskeen:

- Sådan som det står til i verden med muslimer og ikke-muslimer,  og hvordan muslimer fremstilles, så er det klart, at der er en mindre gruppe mennesker, der kommer og protesterer og er imod moskéen, siger Sinan Altinkaya, der kommer i moskéen.

quote Det er Roskilde, når det er bedst - at folk ikke lader sig provokere, men accepterer, at vi kan have forskellige holdninger

Joy Mogensen, borgmester, Socialdemokraterne, Roskilde

- Vi havde også demonstreret til fordel for domkirken

Længere nede i byen var op mod 100 borgere samtidig samlet til fest, arrangeret af Mennesker for Mangfoldighed.

- Havde det været domkirken, de havde demonstreret imod, havde vi også gjort det. Vi synes ikke, at vi skal begynde at sige, at folk ikke må være her. Roskilde er en by fyldt med mangfoldighed og glæde, hvor vi prøver at omfanvne hinanden, siger Ricki Bjørn Lægteskov.

Roskildes borgmester var tydeligt tilfreds med forløbet af dagens demonstrationer.

- Jeg er bare rigtig glad for det her sted. Borgerne i Roskilde er fantastiske på den måde, at de bliver ved med at gå ud og handle og sætte sig på caféerne. Det har været en rigtig dejlig lørdag som vi kender den i Roskilde. Der var nogle mennesker, der ytrede sig, og dem er der selvfølgelig også plads til. 

- Det er Roskilde, når det er bedst - at folk ikke lader sig provokere, men accepterer, at vi kan have forskellige holdninger, men det er også vigtigt, at vi kan leve sammen, siger Joy Mogensen, Socialdemokratiet, til TV 2 Lorry. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik