Trods brækket hånd og hjernerystelse: Lene reddede ægtefællens liv

I et altafgørende øjeblik måtte Lene glemme alt om smerter og svimmelhed for at give livreddende førstehjælp til ægtefællen, da han fik hjertestop.

En helt almindelig nat udviklede sig til et sandt mareridt for Lene Breinholdt Larsen og hendes familie.

Lene og ægtefællen Anders Augustinus Larsen var gået i seng om aftenen den 27. december 2017 og sov sødt i deres soveværelse i deres bolig i Hedehusene.

Lene vågner pludselig med et sæt. Det er Anders, der ligger og skriger ved hendes side.

Lenes første tanke er, at Anders nok har mareridt, så hun lægger sig ind til ham og stryger hans kind. Men han fortsætter med at skrige.

Noget er helt galt 

Lene rejser sig op for at gå over til lyskontakten og imens stopper Anders’ skrig. Da lyset fylder soveværelset, bliver Lene mødt af et skræmmende syn.

quote Han så død ud

Lene Breinholdt Larsen, nomineret til årets hjerteredder 2019

40-årige Anders ligger med helt åbne øjne. Og han ligger helt stille. I desperation råber Lene af ham og giver ham lussinger. Men han er væk.

- Hans øjne var helt åbne og tomme. Han så død ud. Her går det for alvor op for mig, at det er helt galt det her, fortæller Lene.

Lene får fat i mobilen, og klokken 00:41 kommer hun igennem til alarmcentralen. Imens Lene taler med alarmcentralen, begynder hun at give hjertemassage med sin frie hånd. I røret får Lene af vide, at hun skal lægge mobilen og starte på hjerte-lunge-redning.

Imens er parrets yngste datter, Ellen på ni år, kommet ind i soveværelset.

Hjertemassage med en brækket hånd og hjernerystelse

Nogle dage forinden var Lene ude for en rideulykke. Hun faldt af sin hest og brækkede højre hånd, slog nakken og fik hjernerystelse.

Men alt det ved hun ikke endnu. Lene har nemlig ikke været ved lægen efter rideulykken den 24. december.

quote Jeg var meget bange for, at jeg ville miste min mand

Lene Breinholdt Larsen, nomineret til årets hjerteredder 2019

Lene har siden rideulykken haft store smerter i hånden og følt sig dårlig tilpas. Men alt det er glemt i det øjeblik, hvor hendes mands liv står på spil.

- Mine smerter var ikke en hindring. Faktisk tænkte jeg ikke engang over det. Når adrenalinen kører, så mærker man det ikke, siger Lene.  

Trods Lenes mange skader giver hun hjertemassage for fuld styrke, og der skal vise sig at gå lang tid, inden hun bliver afløst.

Lene faldt af sin hest den 24. december 2017 og kunne ikke engang danse om juletræ, fordi hun havde så mange smerter i hånden. 
Lene faldt af sin hest den 24. december 2017 og kunne ikke engang danse om juletræ, fordi hun havde så mange smerter i hånden. 
Foto: Linda Johansen / Hjerteforeningen

Lene beder Ellen om at vække parrets ældste datter, Inge på 13 år, så de kan få tøj på.

Døtrene finder nogle lommelygter og går ud på gårdspladsen for at vente på ambulancen.

Imens kæmper Lene for at få Anders’ hjerte i gang.

- Jeg var bange for, at jeg ikke selv kunne håndtere det, og jeg kunne mærke, at min krop var ved at være træt. Jeg var meget bange for, at jeg ville miste min mand. Han er ikke gammel nok til at dø, siger Lene.

20 minutter efter Lene ringede 112, ankommer ambulancen. Redderne overtager genoplivningen og giver Anders to stød med en hjertestarter. Det får Anders hjerte til at slå igen.

quote Vi vidste ikke, om han nogensinde ville vågne op igen. Og hvad han ville vågne op som

Lene Breinholdt Larsen, nomineret til årets hjerteredder 2019

Anders køres til Rigshospitalet, hvor han bliver indlagt og overflyttet til Rigshospitalets traumecenter, hvor han lægges i kunstigt koma.

Lene ringer til sin mor, så hun kan komme hen til parrets døtre, mens Lene kører mod Rigshospitalet.

Efter hjertestoppet

Anders ligger i koma i to dage, inden lægerne vækker ham. Og de dage husker Lene som en følelsesmæssig rutsjebanetur, hvor familien ikke vidste, hvad de skulle forvente.

- Vi havde de sidste par dage kigget på livløse Anders med mange slanger på kroppen og kold hud på grund af nedkøling. Vi vidste ikke, om han nogensinde ville vågne op igen. Og hvad han ville vågne op som.

- To dage efter hjertestoppet kommer vi så ind på en stue, hvor Anders sidder i sengen og siger hej til os. Vi brød alle fuldstændig sammen, siger Lene.

quote Hun er enormt sej. Jeg kunne ikke have stået det igennem, som hun har

Anders Augustinus Larsen, ægtefælle til Lene

Anders får indopereret en avanceret pacemaker kaldet ICD, mens han er indlagt.

Efter operationen kan Anders vende hjem til familien i Hedehusene. Han er meget stolt af sin kones indsats den aften, hvor hans liv stod på spil.

- Hun er enormt sej. Jeg kunne ikke have stået det igennem, som hun har. En ting er, at hun giver hjertemassage i 20 minutter, noget andet er alt det bagefter. At tage sig af vores døtre i en så svær situation, siger Anders.

Den efterfølgende reaktion

Døtrene har efterfølgende reageret forskelligt på den voldsomme oplevelse. Inge på 13 år valgte i foråret at tilmelde sig et førstehjælpskursus og i forbindelse med sin svømning har hun taget basislivredderprøven.

Ellen på ni år tog ikke oplevelsen tungt i starten, men begyndte en måned efter hændelsen at tale meget om døden.

Lægerne ved stadig ikke, hvorfor Anders fik hjertestop den nat.
Lægerne ved stadig ikke, hvorfor Anders fik hjertestop den nat.
Foto: Linda Johansen / Hjerteforeningen

Lene havde svært ved at sove om natten i starten af frygt for, at en lignende situation skal opstå igen.

Familien har dog aftalt, at de stoler et hundrede procent på ICD’en, så de ikke går og bekymrer sig. Næsten tre uger efter hjertestoppet tog Lene til læge med sine egne skader.

- Min hånd er stadig ikke helt okay selv her over et år efter, og Anders brækkede også et ribben under hjertemassagen, men det er alt sammen ligegyldigt. Det vigtigste er, at jeg stadig har min mand, siger Lene.  

Lægerne har aldrig fundet årsagen til Anders Larsens hjertestop, men han har ikke oplevet nogle problemer med hjertet siden.

Nomineret som årets hjerteredder 2019

Lene Larsen er blandt de tre nominerede til kåringen som Årets Hjerteredder 2019 ud af et felt på i alt 54 indstillede hjertereddere.

Det var Lenes mor, der indstillede hende til prisen. Lene selv er taknemmelig over anerkendelsen, men mener, at alle de indstilledes historier er smukke.

- Det er rimelig sindssygt at være blandt de sidste tre. Men jeg har allerede fået min præmie, og det er, at min mand stadig er her. Arrangementet er dog godt, fordi det hjælper med at sprede budskabet om at træde til og gøre noget ved hjertestop, siger Lene.

Anders er også meget glad for Lenes nominering og arrangementet generelt.

- Det er mega godt, at historien bliver delt. Det er vigtigt at sprede ordet om, at hjerteredning betaler sig, og at folk burde lære basal førstehjælp. Det er altid bedre at træde til. Efter 20 minutter med hjertestop er det unormalt, at man kommer helt ud på den anden side igen, men det lykkedes for mig, og det kan også lykkes for andre, siger Anders.

Om Lene Larsen vinder prisen som årets hjerteredder 2019 bliver afsløret ved hjerteforeningens Hjertegalla den 9. marts klokken 20:55. Hjertegalla kan ses på TV 2 Charlie og på TV 2 Play.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik