Rige kommuner vil væk fra klimabundplacering

De tre nordsjællandske kommuner Allerød, Rudersdal og Hørsholm har valgt at indgå et nyt samarbejde om affald og genbrug.

De tre kommuner indgår nye, ens kontrakter om indsamling af affald med City Container CPH, som ikke blot handler om indsamling af dagrenovation, men som også omfatter en ny ordning for indsamling af genanvendeligt affald i form af plast, papir, metal, glas og pap, som ikke blot skal foregå ude ved boligerne men også kommunens institutioner, herunder skolerne.

City Container CPH overtager opgaven fra den 1. maj i år, men selvom der ikke er længe til, at de nye skraldebiler vil blive synlige på gader og veje, så går der lidt længere tid, før borgerne i de tre kommuner mærker forskellenStore forskelle på affaldssortering.

Borgere får nye affaldsbeholdere

Ordningen indføres nemlig først for etageboliger og rækkehuse med fællesordninger i løbet af efteråret, mens indsamlingen ved enfamilieboliger implementeres i løbet af 2020.

For både etageejendomme, rækkehusbebyggelser og enfamiliehuse gælder det, at der bliver sat nye affaldsbeholdere ud til det genanvendelige affald.

- Den nye renovatøraftale betyder først og fremmest, at vi skal sortere mere af vores affald, fordi det miljømæssigt er bedre at genanvende ressourcerne i affaldet frem for at brænde det. Hvordan vi håndterer affald og genanvender det, spiller en stor rolle i omstillingen til en mere cirkulær økonomi, som vores tre kommuner ønsker at understøtte, siger Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K).

Samarbejdet mellem kommunerne har rod tilbage fra 2016, hvor de tre ovennævnte kommuner i en forsøgsperiode startede den fælles affaldsplan sammen med Fredensborg Kommune.

Efter en evaluering godkendte udvalgene i Allerød, Hørsholm og Rudersdal et sorteringssystem for genanvendeligt affald i efteråret 2017.

I den forbindelse forlod Fredensborg samarbejdet, fordi man her ønskede at undersøge et posesorteringssystem som alternativ til det system, som er valgt i de øvrige tre kommuner.

Kontrakterne med City Container CPH har en samlet værdi af i størrelsesordenen godt 60 mio. kr. årligt, når den nye ordning for de genanvendelige fraktioner er indført i de tre kommuner, som altså har fået enslydende kontrakter med renovations-virksomheden.

Aftalen indbefatter blandt andet, at City Container kan køre over kommunegrænserne i samme rute.

Se TV 2 Lorrys indslag fra 11. december, hvor vi fortalte om de store forskelle på affaldssortering mellem kommunerne.

Der er stor forskel på hvor meget kommunerne i Lorryland genanvender af borgernes skrald. Se om din kommune ligger i toppen eller i  bunden

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

solcellepark

Naboer protesterer mod gigantisk solcellepark: "Det er helt ude af proportioner"

tonsvis af true gum

Vinder pris og pengepræmie for at lave tyggegummi uden plastik, men donerer det hele væk

steenchristiansen

play12 kommuner med i samarbejde: "Vi skal klima-punke hinanden”

brand solum roskilde drone

playSe video: Kernen i stor affaldsbrand er næsten slukket

Hørsholm

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere