Tre københavner-renoveringer nomineret til fornem pris

Halvdelen af de nominerede til prisen som Danmarks bedste renoveringsprojekt ligger i hovedstaden.

Bygningsrenoveringer kan både være katastrofale og geniale - og seks af de sidstnævnte er nu nomineret til prisen som Danmarks bedste renovering, der kåres af organisationen Renover.

Blandt de nominerede er tre prestigeprojekter i København, som anerkendes for både detaljegrad og historie, omdannelse af gamle erhvervslokaler til moderne boliger og vellykket åbning af facade mod gadestrøg.

De københavnske bidrag er Postgården i Købmagergade, St. Kongensgade 53, som tidligere var trykkeri og i dag er omdannet til moderne boliger og transformerstationen fra 70'erne, som nu huser luksushotellet Herman K.

Jyske nomineringer giver kamp til stregen

De øvrige nominerede er en funkisvilla i Silkeborg, som er omdannet til et moderne og energivenligt hjem, mens et udsat boligområde i Fredericia er forvandlet til en socialt bæredygtig bydel - og samtidig er røget af ghettolisten.

I Viborg har man omdannet en gammel vindmøllefabrik til et "mekka for streetkultur for byens unge", skriver organisationen i en pressemeddelelse.

- Den store spændvidde er fastholdt i de nominerede projekter, hvor vi har et skarpt skåret enfamiliehus, fornemt renoverede leje- og ejerboliger, en kulturinstitution og oplevelsesrigt erhvervsbyggeri, siger Gøsta Knudsen, der er formand for nomeringsudvalget, og fortsætter:

- Det er Renover prisens formål at vise eksempler på forbilledlig renovering til inspiration for andre. Det indfries på overbevisende måde i år. De nominerede projekter udmærker sig med en skyhøj kvalitet og har et potentiale til fremtidige renoveringer med noget på hjerte.

Den endelige vinder af prisen findes ved en prisfest den 5. september, og modtager en check på 100.000 kroner.

Indtil vinderen findes, kan du læse mere om de københavnske nominerede her:

Postgården i Købmagergade
Postgården i Købmagergade
Foto: Carsten Ingemann

Postgården på Købmagergade, København

På en af de centrale gågader i Købenahvn ligger Postgården i en karré, hvor kompleksets i alt 10 bygninger er opført i forskellige tidsperioder og stiludtryk. Det tidligere posthus er i dag ramme om flere virksomheders butikker, showrooms og kontorer, og renoveringen er et eksempel på, hvordan man kan revitalisere både bygninger og gadeliv med udgangspunkt i bygningernes arkitektur og detaljer.

 

De forskellige bygninger i karréen spænder fra 1960’er-beton til en fredet bygning fra 1729-32, hvor renoveringen har været særligt nænsom, og der har været brug for traditionelt håndværk.

 

I andre bygninger har der været mulighed for større tiltag med efterisolering, moderne tekniske installationer og indretning af nye, fleksible rum. Med respekt for den eksisterende facadetakt er der i hjørnebygningen fra omkring 1920 etableret nye indgange og butiksvinduer i gadefacaderne for at skabe sammenhæng mellem bygning og gadeliv.

 

Inden for er gamle støbejernssøjler, trapper, fyldingsdøre og paneler bevaret og er et trækplaster for nye lejere.

 

Side om side med de historiske detaljer er nye elementer skabt til stedet, bl.a. nye trapper, listedækkede vægfelter med akustikregulering bagved og en ny elevator indpasset i durchsichten i en oprindelig trappe.

 

Parter bag projektet
Bygherre: PFA Ejendomme A/S
Bygherrerådgiver: Jan Stokholm APS
Arkitekt: Årstiderne A/S
Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Entreprenør: NCC Construction A/S

 

Kilde: Renover

St. Kongensgade 53, København
St. Kongensgade 53, København
Foto: Carsten Ingemann

St. Kongensgade 53, København

I en baggård i det centrale København ligger et tidligere trykkeri fra 1931 – en typisk funktionsbygning med store vinduespartier, der gav lys til produktionen inden for. Renoveringen er et eksempel på, hvordan en enkel produktionsbygning kan indrettes til moderne boliger med historiske detaljer.

 

Før transformationen blev baghuset brugt til kontorer, som i dag er bygget om til individuelle lejligheder med forskellige størrelser og former, der er skabt med udgangspunkt i bygningens konstruktioner, etagehøjder og store vinduer.

 

Der er også tilført nye elementer, der bevidst består af robuste materialer og har et udtryk, der matcher de rå betonkonstruktioner, fx nye trapper med værn af jernplader.

 

For at forbedre varmeøkonomien er der etableret udvendig efterisolering, og de oprindelige jernvinduer er skiftet ud til nye lavenergivinduer. Da bygningen er bevaringsværdig, er det funktionalistiske facadeudtryk fastholdt.

 

De nye vinduer har derfor spinkle sprosser ligesom de gamle, og de gennemgående sålbænke er blevet genskabt. Ovenpå bygningen er tilføjet en ny femte etage i et moderne udtryk med inspiration fra den eksisterende arkitektur.

 

Parter bag projektet
Bygherre: Domus Nova – Kim Dencher Johansen Holding A/S
Arkitekt: Mangor & Nagel Arkitekter A/S
Ingeniør: Jens-Peter Madsen ApS Rådgivende Ingeniører
Entreprenør: Domus Nova – Kim Dencher Johansen Holding A/S

 

Kilde: Renover

Luksushotellet Herman K i København.
Luksushotellet Herman K i København.
Foto: Carsten Ingemann

Hotel Herman K, København

På en trafikeret gade i centrum af København ligger en tidligere transformerstation fra 1963, der oprindeligt havde en lukket facade.

 

Efter renoveringen inviterer bygningen inden for med sin nye funktion som hotel og restaurant, og transformationen er et eksempel på, hvordan man kan åbne en bygning mod omverdenen og skabe liv i gadebilledet og samtidig bevare de oprindelige konstruktioner og detaljer.

 

Den karakteristiske gadefacade, der er beklædt med elementer af bronzelameller, er bevaringsværdig, og ændringer har krævet dialog med kommunen. Med en nænsom tilgang har facaden fået et nyt indgangsparti, og enkelte fag med bronzelameller er blevet drejet ud fra facaden for at give lys til de nye hotelværelser indenfor. Vinduer i stueetagen var oprindeligt udstillingsmontrer, men er i dag åbnet op, så der er visuel forbindelse mellem ude og inde.

 

Inden for er de oprindelige betonkonstruktioner, store jernporte, høje rum, jernskinner i  betongulvene, gangbroer og trapper bevaret, og de nye elementer har samme robuste udtryk som de gamle. Gadefacaden har indvendig isolering, mens gårdfacaden er isoleret udvendigt og har fået ny beklædning af zink. På baggårdens nye terrasse er alle velkomne, også selv om man ikke bor på hotellet.

 

Parter bag projektet
Bygherre: Dansk Ejendoms Management A/S
Arkitekt: Dansk Ejendoms Management A/S
Energi- og installationsingeniør: Dansk Energi Management A/S
Konstruktionsingeniør: AB Clausen A/S
Entreprenør: Techniq Installation A/S
Bruger-lejer: Brøchner Hotels A/S
Indretning: Mette Fredskild Design ApS, Laboratoriet Ap

 

Kilde: Renover

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik