Toppolitiker har fået nok af utryg hverdag: Nu må der gøres noget

SF’s partileder Pia Olsen Dyhr har fået nok af situationen i Brønshøj, hvor hun selv bor. Hun har derfor sendt spørgsmål til justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Trusler, afpresning og grov chikane.

Sådan har hverdagen set ud over længere tid i Brønshøj ifølge en række frustrerede erhvervsdrivende i lokalmiljøet. Tidligere har en Fakta-butik på Frederikssundsvej måtte skrue på åbningstiderne, fordi unge drengebander gjorde det utrygt for medarbejderne. Et pizzeria har lukket sin butik og flere supermarkeder oplever åbenlyse tyverier og chikane af medarbejdere.

Senest har ejeren af en pølsevogn, der har boet 30 år i Brønshøj, taget konsekvensen og drejet nøglen om, fordi hun gentagende gange blev groft chikaneret af unge fra nærområdet.

SF's Pia Olsen Dyhr vil have mere politi i københavnsk bydel

Til B.T. siger pølsedamen, der har ønsket at være anonym:

- Det har været en hetz mod mig og mine kunder hver eneste dag. De har kastet kanonslag ind under pølsevognen, de har kastet med sten efter mine kunder, og de har truet med røveri ved at spørge om, hvor mange penge der var i kassebeholdningen, og så ville de have mig til at erstatte svinekødet med halalkød, siger hun til dagbladet.

Og nu har Pia Olsen Dyhr (SF) fået nok af, hvad der sker i hendes nabolag. SF’s partileder bor selv i Brønshøj og fortæller til TV 2 Lorry, at hun ofte hører råb, larm og politi i området.

Klar opfordring til ministeren

På baggrund af den seneste tids utryghedsskabende episoder retter hun nu henvendelse til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) med en klar opfordring om at gøre Brønshøj trygt igen.

- For mig er der ingen tvivl om, at det er asociale kriminelle, der får folk til at opgive deres forretninger i nærområdet, og det synes jeg er helt forfærdeligt. Jeg er så ked af, at den pølsevogn – som jeg har besøgt tusinde gange – nu er blevet presset væk, siger Pia Olsen Dyhr til TV 2 Lorry.

I hendes henvendelse til justitsministeren ønsker hun konkret svar på, ”hvilke tiltag der planlægges med henblik på at garantere lokale erhvervsdrivendes sikkerhed”, og endvidere spørger hun om ”overvejelsen af nærpolitistationer i de såkaldte "hårde ghettoområder", der kan øge trygheden i området samt mobile nærpolitistationer i alle områder, som oplever periodisk kriminalitet, af den karakter Brønshøj nu er udsat for.”

- Jeg var ude at køre med nogle betjente, og de fortæller mig, at fordelen ved nærpoliti er, at de kender de lokale og derfor ved, hvad der skal til, når der er uroligheder. Og det er netop den tryghed, de lokale i Brønshøj har brug for i øjeblikket. Justitsministeren har fokus på lovstramninger, men det Brønshøj har brug for, det er at myndighederne tager problemet seriøst, siger Pia Olsen Dyhr.

SF’s partileder fortæller, at selv om hun ikke føler sig utryg, så føler hun sig omvendt heller ikke super tryg, når hun færdes i sit eget nærområde.

- Der er mange borgere, der henvender sig til mig og spørger, om der ikke bliver gjort ned ved det på Christiansborg. Jeg forstår ikke, at ministeren bliver ved med at tale så meget dunder om at slå hårdt ned på kriminalitet, men ikke gør noget for at komme det her til livs, siger Pia Olsen Dyhr.

Spist af med søforklaringer

Da TV 2 Lorry i december 2018 skrev om problemerne med den lokale Fakta-butik, ønskede Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S), at gøre Søren Pape Poulsen opmærksom på problemet. Men han føler, at han har talt for døve øren.

- Jeg har taget det op tre gange med justitsministeren, men jeg føler at jeg bliver spist af med søforklaringer.

- Jeg har hele tiden fået at vide, at der nærmest ikke var nogle problemer, og at der var tale om enkeltstående tilfælde, og hvis der var problemer, så tog politiet det selvfølgelig alvorligt. Men der er bare ikke meget, der tyder på, at det er rigtigt. Det er jo blevet meget værre siden, siger Lars Aslan Rasmussen til TV 2 Lorry.

Han sammenligner situationen i Brønshøj med, hvad man tidligere har oplevet på Nørrebro, hvor forretningsdrivende blev afpresset, men det stoppede, da der man satte mere politi på gaden.

- Jeg sidder selv i retsudvalget, og det vi ser i Brønshøj lige nu, det ser vi ikke på samme måde andre steder, så jeg forstår slet ikke, at man ikke tager det mere alvorligt. Når butikkerne ikke kan være der på grund af afpresning, og pølsevognen bliver nødt til at lukke, så skal det have højeste prioritet. Der er opstået et betændt område omkring Frederikssundsvej, som ikke har været der altid. Det er meget tydeligt, når man selv færdes i området, siger Lars Aslan Rasmussen.

DF kræver nul-tolerance

I Dansk Folkeparti er de enige med SF og Socialdemokraterne om, at der skal gøres noget ved problemet.

Partiet havde i weekenden opstillet en pølsevogn på torvet, hvor der blev delt røde pølser ud til forbipasserende. Det gjorde partiet for at vise sin støtte til den føromtalte pølsedame.

- Det var selvfølgelig ikke blot et mediestunt, men et forsøg på at tage kampen op med de provokerende unge ballademagere, der gennem chikane og utryghedsskabende adfærd har tvunget den gamle pølsevogn væk fra torvet, siger Dansk Folkepartis Peter Skaarup, der er formand for retsudvalget og opstillet i Brønshøj-kredsen.

Gruppeformanden mener, at situationen på Brønshøj Torv ”skriger på hårdere straffe og langt flere og konsekvente udvisningsdomme.”

- Jeg er enig med Pia Olsen Dyhr i der skal ske noget, men det kræver nul-tolerance over for banderne, og det har jeg bedt justitsminister Søren Pape sikre, siger Peter Skaarup.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen, men det har ikke været muligt til denne artikel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik