Topforskere fra Skandinavien vil løse gåden om kræft hos børn

For første gang i verden vil en række danske og svenske forskere kortlægge arvematerialet for alle inden for én sygdomsgruppe - børn og unge med kræft.

De vil forsøge at løse den store gåde.

"Hvorfor får børn kræft - og kan vi blive bedre til at forebygge og behandle børn med kræft?"

Under ledelse af professor i børnekræft ved BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet, Kjeld Schmiegelow, vil 15 forskere fra på tværs af Øresund kortlægge og analysere arvematerialet hos alle børn og unge med kræft. 

quote Jeg plejer at sige, at det svarer til 1.000 gange Shakespeares samlede værker. Og der skal man altså finde en enkelt stavefejl et sted - i alle disse skrifter.

Professor i Børnekræft, Kjeld Schmiegelow

Formålet er at koble den opnåede viden til forskellige andre data om patientens liv, sygdom og behandling.

Professor i Børnekræft, Kjeld Schmiegelow, leder det store forskningsprojekt.
Professor i Børnekræft, Kjeld Schmiegelow, leder det store forskningsprojekt.

- I årtier har vi været interesseret i, hvad baggrunden var for det, men ikke haft mulighed for at undersøge det. Nu kan vi kortlægge alle disse patienters fulde arvemateriale, og dermed se, i hvor stor grad, det ligger i patienternes egne gener - årsagen til, at deres kræftsygdom bliver udviklet, siger Kjeld Schmiegelow.

Det hele begynder med en blodprøve fra barnet.

- Og så kortlægger vi hele deres arvemateriale. Det er en meget stor informationsmængde. Jeg plejer at sige, at det svarer til 1.000 gange Shakespeares samlede værker. Og der skal man altså finde en enkelt stavefejl et sted - i alle disse skrifter. Men der har man i dag computeranalyser, som kan nå frem til det. Vi har i dag mulighed for at forstå, hvordan de skader i arvematerialet kunne føre til en kræftsygdom, siger Kjeld Schmiegelow.

I følge Kjeld Schmiegelow er målet, at vi om få år i langt højere grad end i dag forstår, hvorfor børn får kræft, tidligere diagnoser og langt mere effektiv og mere direkte behandling.

Projektet hedder i COPE (Interregional Childhood Oncology Precision Medicine Exploration) og er støttet med 32 millioner kroner fra EUs interregionale midler.

Rigshospitalet og de andre samarbejdspartnere (DTU, Lunds Universitet og Skånes Universitetssygehus) spæder selv tilsvarende samlet 32 millioner kroner i projektet.

Projektet går for alvor i luften den 1. april og varer de næste tre år.

Marcus er én af de børn, der er med i projektet. Se hans historie her:

Det kan gøre lægerne bedre til at behandle kræftramte børn og unge. Men kortlægningen har samtidig bragt familien i et etisk dilemma.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik