Topdirektør underskrev aftale om ulovlige lægetjek på jobcenter

Aftalen om ulovlige lægetjek, der foregik i et baglokale på jobcenter Lærkevej i København, blev underskrevet af direktøren under beskæftigelsesborgmesteren.

Det var en af de absolutte topdirektører i Københavns Kommune, der underskrev en aftale om, at borgere skulle undersøges af en læge i et baglokale på jobcenter Lærkevej i København.

Kommunen har siden selv erkendt, at aftalen var ulovlig. Det skriver Avisen.dk.

Aftalen mellem det private lægefirma Empano og Københavns Kommune er underskrevet af Michael Baunsgaard Schreiber. Han er direktør i kommunens beskæftigelses- og integrationsforvaltning og dermed en del af forvaltningens direktion på tre mand. 

Avisen.dk har fået aktindsigt i aftalen mellem de to parter. Den viser, at direktionen i den københavnske forvaltning har kendt til den ulovlige aftale om fysiske lægetjek i flere måneder.

Det var den 30. september, at direktør Michael Baunsgaard Schreiber satte sin underskrift på papirerne.

På det tidspunkt var den radikale Anna Mee Allerslev beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Ifølge Sten Bønsing, lektor ved juridisk institut på Aalborg Universitet og er ekspert i forvaltningsret, kan det få konsekvenser for direktøren, at han har indgået en ulovlig aftale. For som direktør har man et særligt ansvar for de aftaler, der indgås. Og så skal man også kende til lov og ret, før man sætter sin underskrift på en kontrakt.

- Lige så snart, man sætter en underskrift, står man til ansvar. Principielt er alle, der har haft med beslutningen at gøre, ansvarlige. Men som direktør har man et hovedansvar, siger Sten Bønsing til Avisen.dk.

I aftalen mellem kommunen og lægefirmaet Empano står der blandt andet "Levering af lægefaglig screening og forløb for borgere med funktionelle lidelser foretages via køb af speciallæge, der fysisk sidder på Lærkevej en hel dag fra kl. 9-15.30". 

I en beskrivelse af praktiske forhold i aftalen, står der også, at "det er kommunens ansvar at stille lokale til rådighed med undersøgelsesbriks og private forhold samt sørge for de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger".

Kommunen har altså allerede helt fra start været klar over, at der skulle være en undersøgelsesbriks på jobcentret. Og det er netop det element, der er i strid med reglerne.

- Han har medvirket til en ulovlig beslutning. Og så er proceduren den, at kommunen kan inden for en rimelig bred frihed beslutte, hvad de vil gøre ved det, siger Sten Bønsing.

I alt nåede kommunen at foretage 25 fysiske undersøgelser på jobcentret, før den ulovlige praksis blev lukket ned. Og det er disse 25 forløb, der var ulovlige, har kommunen oplyst. 

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra direktør i forvaltningen, Michael Baunsgaard Schreiber. Han har ikke haft lyst til at kommentere på sin underskrift på aftalen.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen oplyser i stedet i en mail:

- Beskæftigelses- og Integrationforvaltningen har konstateret, at der har været foretaget ulovlige lægetjek i et jobcenter. Derfor har forvaltningen igangsat en undersøgelse for at klarlægge, hvordan den forkerte praksis er opstået, og forvaltningen afventer nu resultaterne af undersøgelsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik