Tørken tørlægger å - trækfærge trækkes på land

Vandstanden i Kornerup Å er nu så lav, at trækfærgen, der forbinder vandreruten Skjoldungestien, nu trækkes på land.

Tørken har tæret hårdt på vandløb og søer, hvor vandstanden langsomt svinder ind i varmen.

Nu har vandstanden i Kornerup Å nået et punkt så kritisk, at åens trækfærge, der forbinder vandreruten Skjoldungestien, nu må trækkes på land.

- Vandstanden er faldet så meget, at færgens vægt trækker så hårdt i tovene, at de dårligt kan holde til det. Derudover kan det være svært at hive sig selv over, fordi færgen nærmest ikke flyder længere, forklarer Morten Vincents, biolog i Roskilde Kommune.

Og med en årstid og vejr, der indbyder til vandretur i området, kunne tørlægningen af trækfærgen dårligt ske på et værre tidspunkt.

- Det er rigtig, rigtig ærgerlig timing. Det er lige nøjagtig nu, folk gerne vil ud og vandre og nyde det gode vejr. Men vi er simpelthen nødt til at gøre det. Ellers risikerer vi at ødelægge færgen, eller at folk ender med at sidde fast midtvejs på åen, siger Morten Vincents.

Dermed mister Skjoldungestien altså et af sine helt store trækplastre.

Trækfærgen ved Kornerup Å - her fotograferet i februar - bliver taget op af vandet.
Trækfærgen ved Kornerup Å - her fotograferet i februar - bliver taget op af vandet.
Foto: Jones Damm / Picasa Commons

På grund af den lave vandstand anløber færgen desuden de to landgangssteder uhensigtsmæssigt lav, forklarer biologen.

Samtidig vil man benytte lejligheden til at foretage reparationer på trækfærgen, så den er kampdygtig til de kommende år, når den på ny søsættes.

Det er dog fortsat muligt at gå hele Skjoldungestien problemfrit. Trækfærgen ved Kornerup Å leder nemlig vandrende på et afstik fra selve hovedstien og op på en høj og videre til en gårdbutik.

- Man kan stadig gå selve Skjoldungestien ved at vandre sydover Svogerslev Sø, indtil man kommer til Lindenborgvej, som man krydser og her kan koble sig på Skjoldungestien.

Foruden at være bindeled på vandreruten, forbinder trækfærgen ved Kornerup Å også Roskilde og Lejre Kommune. Det er de to kommuners eneste færgeforbindelse. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik