Lars Hagerman laver hvert år omkring 2.000 flasker vin. Foto: Jens Nørgaard Larsen & Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Tørken kan give den bedste nordsjællandske vin nogensinde

Nordsjællandske vinbønder jubler over solrig sommer.

Vinflaskerne fra Verona eller Toscana er muligvis finere at stille på middagsbordet, end dem der står Harløse eller Ålsgårde på. 

Men ikke desto mindre, så jubler Nordsjællands vinbønder. 

Jeg har aldrig set så store druer på det her tidspunkt

Birgit Munch, Frederiksborg Vin

Rekordvarme og tørke gør nemlig noget rigtig godt for vinstokkene, der stort set har haft sydeuropæiske forhold. 

- Druerne bliver bedre, fordi sukkerindholdet stiger. Vi behøver ikke tilsætte sukker i år, så vi får en sundere og god vin, lyder meldingen fra formanden fra Frederiksborg Vin, Birgit Munch. 

Også vinbonde Lars Hagerman, som ejer Domain Aalsgaard, har armene i vejret:

- Jeg kan jo ikke love endnu, at min vin vil smage bedre. Men vi har gode forudsætninger for modne druer med højt sukkerindhold og god smag, siger han. 

Læs også Strand-status: Badning frarådes ved strande langs Øresund

Udsigt til rekordhøst

Mens man producerer rødvin og rosevin på Frederiksborg Vin, så laver man hvidvin hos Domain Alsgaard. Og alle druesorterne trives. 

Birgit Munch regner med en langt større høst end sidste år.

- I 2016 høstede vi 3,4 tons druer på cirka 1.400 vinstokke, og det er det største antal kilo nogensinde. Sidste år fik vi kun omkring 550 kilo, da vi kun havde få sommerdage. Det var så vådt og fugtigt, at vinstokkene nærmest rådnede, forklarer hun.

- I år har vi ikke haft frost, da vinstokkene blomstrede, så jeg regner med en rekordstor høst i år. Jeg har aldrig set så store druer på det her tidspunkt, siger hun. 

Lars Hagerman forklarer ligeledes, at betingelserne er perfekte:

- At det er helt tørt gør ikke noget, for rødderne går langt ned i jorden. Vi laver normalt op til 2.000 flasker, og jeg regner med stort set det samme i år, for jeg klipper klaserne af for at koncentrere smagen i færre druer, siger han. 

Læs også Vild forskel: I år har vi hedebølge - sidste år væltede regnen ned

Andelsforeningen Frederiksborg Vin blev stiftet den 14.maj 2000. Foto: Frederiksborg-vin.dk

Det kan stadig nå at gå galt

EU tillod dansk produktion af vin tilbage i år 2000.

Reglerne foreskriver dog, at dansk vin kun må have en alkoholprocent på 12 procent, mens italienske vine sagtens kan have en alkoholprocent på mellem 13 og 15 procent.

Og faktisk stiger alkoholprocenten med sukkerindholdet, hvorfor Birgit Munch forklarer, at betingelserne ikke skal blive meget bedre, end de er nu. 

- Jeg vil sige, at vi skal passe lidt på med at være alt for fornøjede allerede nu. Der kan jo ske ting, som ødelægger høsten. Hvis vi ikke får mere regn, kan det også blive for tørt. Planterne kan få meldug, eller druerne kan revne, siger hun. 

Begge vinbønder regner med at høsten starter flere uger før end normalt.

- Jeg regner med at gå i gang i september. Sidste år startede jeg først midt i oktober, siger Lars Hagerman. 

Her er der vinmarker

Der er flere erhvervsavlere i Nordsjælland:

- Furesødal Vingård, Birkerød
- Annisse Vingård, Helsinge
- Garboland Vingård, Helsinge
- Nilstrupgaard, Hørsholm
- Vexebo Vin, Fredensborg
- Kelleris Vin, Kvistgaard
- Domain Aalsgaar, Ålgsårde
- Frederiksborg Vin, Harløse

Kilde: Vinvej.dk