Tømmermænds-venlig taske lokker festivalgæster til at fjerne eget affald

En taske lavet af presenning er måske opskriften på at få Roskilde Festivals gæster til at tage deres telte, soveposer og liggeunderlag med hjem.

2,3 millioner kilo skrald.

Så meget affald blev efterladt på Dyrskuepladsen efter sidste års Roskilde Festival. Det svarer til vægten af næsten 500 elefanter.

75 procent af de store mængder affald er campingudstyr som telte, soveposer og liggeunderlag, som de tømmermandsramte festivalgæster lader ligge og flyde på pladsen.

quote Den er lavet, så den er tilgivende i forhold til folks tilstand, når de skal pakke deres lejr ned.

Sneaster Asrat, studerende på DTU

De enorme mængder affald vil en flok DTU-studerende have skruet ned for.

Derfor har Sneaster Asrat, der studerer design og innovation på DTU,  sammen med en flok medstuderende designet "posen" PickPack, der er lavet af presenning.

PickPack skal gøre det nemt, bekvemt - og ja kort sagt tømmermænds-venligt - at pakke sit campinggrej ned igen, når festivalen er ovre.

- Det virkelige nice ved tasken er, at den er meget simpel. Den fungerer som en slyngepose, som man nemt kan proppe sine ting i og tage over skulderen, siger Sneaster Asrat.

- Den er lavet, så den er tilgivende i forhold til folks tilstand, når de skal pakke deres lejr ned. Du skal bare tage posen over skulderen og enten tage den med hjem, eller smide dine ting ud i containeren, siger hun.

Her ses forskellige versioner af PickPack, der er lavet af presenning. Sneaster Asrat, der til højre, og hendes medstuderende har selv syet posen.
Her ses forskellige versioner af PickPack, der er lavet af presenning. Sneaster Asrat, der til højre, og hendes medstuderende har selv syet posen.
Foto: PickPack

Håbet er, at festivalgæsterne bliver så glade for posen, at de tager den med hjem og genbruger den næste år, når de skal have campingudstyr med på pladsen.

Posen har Sneaster Asrat udviklet sammen med sine medstuderende Maria Væver Olsen og Carl Emmerik Rohde.

Til dem, der mister motivationen

PickPack er lige nu kun et forsøgs-projekt.

De studerende skal i år teste, om en simpel pose kan lokke de dovne og svinende gæster til at rydde op efter sig selv.

Roskilde Festival og de mange tons skrald

  • I 2018 efterlod festivalgæsterne 2.297 tons skrald.
  • Det er en lille stigning i forhold til 2017.
  • Festivalen anslår at 75 procent af affaldet er efterladt campingudstyr.
  • Festivalen bruger hvert år omkring otte millioner på affaldshåndtering.
  • De seneste år har Roskilde Festival rullet nye kampagner og såkaldte rene områder såsom Silent & Clean, Leave No Trace og Clean Out Loud. De rene områder er i år udvidet fra 25.000 beboere til 28.000 beboere.

Kilde: Roskilde Festival og Ingeniøren

De har selv syet 40 poser, som de deler ud til festivalgæster. Efter festivalen sms'er de dem for at høre, om posen gjorde en forskel for dem.

- Vi prøver på at give posen til folk, der ønsker at tage udstyr med hjem, men som til sidst mister motivationen, siger hun.

De 40 poser bliver delt ud til festivalgæster i campingområderne C, G og silent and clean.

Hvis forsøget bliver en succes, håber Sneaster Asrat at arbejde videre med projektet i samarbejde med Roskilde Festival. 

Hvis det sker, vil poserne næste år blive syet af teltdug og presenning fra årets festival, så projektet bliver endnu mere bæredygtigt.

2.297 tons affald svarer til næsten 500 elefanters vægt.
2.297 tons affald svarer til næsten 500 elefanters vægt.
Foto: TV 2 Lorry/Mia Cassens

DTU bruger Roskilde som laboratorium

Det er 10. år i træk, at DTU's studerende får lov til at bruge Roskilde Festival som et slags laboratorium for nye designs, teknologier og idéer, der ofte har et bæredygtigt fokus.

- Samarbejdet med DTU er et virkelig godt eksempel på det, som Roskilde Festival i virkeligheden handler om: At gøre en bæredygtig forskel i verden, siger festivalens talskvinde, Christina Bilde, i en pressemeddelelse.

Og i år bliver der testet adre  flere ting på festivalen end bare den tømmermands-venlige taske: Nogle studerende vil nedbringe brugen af dieselgeneratorer, mens andre afprøver nye måder at nedbringe madspild.

Der er også bud på en mobil vindmølle og et forsøg på at finde ud af, hvor meget CO2 festivalen udleder.

- Samarbejdet med Roskilde Festival giver vores studerende en unik mulighed for at afprøve ingeniørvidenskabelig teori i praksis. I mødet med både de høje krav, som miljøet på festivalen stiller og en festival, som arbejder meget seriøst med bl.a. bæredygtighed, får de helt uvurderlig lærdom, siger Lars D. Christoffersen, bachelordekan på DTU.

Festivalgæsterne kan møde de studerende inde på festivalpladsen ved Trade Zone West i DTU’s TechLab.

Posen er designet til nemt at kunne bære dit campinggrej med hjem eller op til containeren.
Posen er designet til nemt at kunne bære dit campinggrej med hjem eller op til containeren.
Foto: PickPack

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik