Foto: Scanpix

DF'er tiltalt for Omar-læk kendte dræbt synagogevagt

Københavnsk politiker havde ingen skrupler over at give fortrolige oplysninger om attentatmand til pressen.

Den københavnske politiker Finn Rudaizky (DF) var i midten af februar 2015 dybt påvirket af Omar el-Husseins angreb i København.

Derfor var han også meget opsat på at undersøge, hvorvidt myndighederne kunne have gjort mere for at bremse den nu dræbte attentatmand, skriver Rscitzau.

Ligesom alle mulige andre mennesker var jeg rystet over det, der var sket. Måske var jeg lidt ekstra rystet, fordi jeg kendte en af dem, der var blevet dræbt, nemlig Dan Uzan.

Finn Rudaizky, DF

Det fortæller den 74-årige politiker onsdag i Københavns Byret. Her er han tiltalt for at have lækket fortrolig data om Omar el-Hussein og hans familie.

- Ligesom alle mulige andre mennesker var jeg rystet over det, der var sket. Måske var jeg lidt ekstra rystet, fordi jeg kendte en af dem, der var blevet dræbt, nemlig Dan Uzan, siger politikeren med henvisning til den jødiske vagt, der blev likvideret foran synagogen i Krystalgade.

Det mangeårige medlem af Borgerrepræsentationen allierede sig kort efter angrebet med en journalist fra BT.

- Jeg finder ud af, at der er en fælles interesse fra min og pressens side om at få belyst den her sag, siger Rudaizky.

Læs også Forsker: Læk om Omar el-Hussein er i den grove ende

Derfor videresendte han en stribe spørgsmål fra journalisten til kommunens forvaltning. Svarene delte han med journalister på BT og Berlingske.

- Det var ikke et ønske om at videregive fortrolige detaljer om Omar el-Hussein. Han var jo død. Det var et spørgsmål om en terrorsag, som efter min mening kunne retfærdiggøre, at oplysningerne blev givet videre. Det gjorde jeg uden skrupler, siger den tiltalte. 

Myndighederne fejlede

Et af de vægtigste argumenter for at granske myndighederne var politikerens manglende tillid til socialforvaltningen. Gennem en årrække havde han erfaret, at forvaltningen forsøgte at skjule dårlige sager for offentligheden.

Også i sagen om Omar el-Hussein mener han, at myndigheden har fejlet. 

Politikeren henviser til, at socialforvaltningen og politiets medarbejdere faktisk var opmærksom på Omar el-Hussein, men at man efter to kriminalpræventive besøg hos familien tilbage i 2010 skrinlagde sagen.

Læs også Anklaget DF'er: Københavns Kommune fortiede sandhed om Omar

Blandt andet den historie skrev BT på baggrund af de lækkede oplysninger fra Finn Rudaizky. Inden afsløringen havde kommunen ifølge avisen hævdet, at "der ikke var nogen sag" på Omar el-Hussein.

 Finn Rudaizky har været medlem af Borgerrepræsentationen siden 1994. Han er desuden jøde og tidligere formand for Det Mosaiske Trossamfund.

Dommen i sagen ventes i midten af februar.

Aviser afslørede hemmeligheder om Omar el-Hussein

Oplysninger fra politiker muliggjorde efter alt at dømme BTs og Berlingskes afsløringer om Omar el-Hussein.
Medlem af Borgerrepræsentationen Finn Rudaizky (DF) er tiltalt for at have videregivet personfølsomme oplysninger om Omar el-Hussein til journalister fra BT og Berlingske.

Anklagemyndigheden har inden straffesagen ikke ønsket at udpege de artikler, hvor oplysningerne menes at være brugt. Men en gennemgang af aviserne for de angivne dage peger i retning af følgende:
  •  8. marts 2015 skriver BT, at Københavns Kommunes socialforvaltning allerede i 2010 var klar over, at Omar el-Hussein var på vej ud i en kriminel løbebane. Der blev dog ikke i nævneværdigt omfang skredet ind.
  • 12. marts 2015 skriver Berlingske, at Omar el-Hussein blot 12 dage inden sine angreb i København af egen drift henvendte sig hos Københavns Kommune. Den 22-årige mand var netop blevet løsladt efter næsten et års varetægtsfængsling og ytrede et ønske om beskæftigelse og om hjælp til at finde et sted at bo. Medarbejderen i kommunen nøjedes imidlertid med at booke et nyt møde med Omar el-Hussein.
  • 20. april 2015 skriver BT, at Københavns Kommune i 2014 flere gange forsøgte at opsøge Omar el-Husseins familie for at følge op på et kriminalpræventivt hjemmebesøg fra 2013, der handlede om lillebroren. Kommunen formåede dog ikke at få fat i familien.
Kilder: BT og Berlingske