Tidligere drabschef: Der kan være to motiver

Tidligere drabschef Kurt Kragh vurderer, at der kan være to motiver, hvis det viser sig at den 30-årige svenske journalist er blevet dræbt af ubådsejeren.

Den 30-årige svenske journalist Kim Wall er stadig savnet. Politiet har sigtet ubådsejeren for uagtsomt manddrab. 

Hvis den 30-årige svenske journalist Kim Wall er blevet dræbt af ubådsejeren, kan der ifølge tidligere drabschef Kurt Kragh være to motiver. Som udgangspunkt kigger Kurt Kragh altid på syv motiver, og zoomer herefter ind på de to mest sandsynlige. 

- Det mest sandsynlige motiv er, at der er foregået noget seksuelt i mellem dem. Det er en smuk 30-årig kvinde, siger Kurt Kragh til TV 2 Lorry. 

Han begrunder sin forklaring med, at anklageren begærede lukkede døre med forklaringen om, at der under afhøring af den sigtede var kommet information frem, der kan være krænkende i forhold til den savnede og hendes familie. 

Det andet motiv, Kurt Kragh finder sandsynligt, går på, at der skulle være et økonomisk incitament til at skaffe den 30-årige journalist af vejen. 

- Hun er jo en dygtig journalist, så det kan være hun er i gang med at afdække noget omkring ubådsejeren eller ubåden, der gør at manden kan have følt sig krænket eller trykket økonomisk, siger han og understreger, at det er de to motiver, han ville bringe på bordet, hvis han sad som efterforskningsleder.  

Uagtsomt manddrab

Ubådsejeren bliver lørdag eftermiddag varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab. Ifølge Kurt Kragh er der ikke noget usædvanligt i, at sigtelsen ændres fra drab til uagtsomt drab. Han mener, at det må betyde, at manden på den ene eller anden måde har erkendt, at han kan have forvoldt hendes død.

- Når man ikke har et gerningssted eller et lig, og dermed heller ikke en dødsårsag, så kunne det tyde på, at dommeren har lagt mandens egen forklaring til grund for ændringen til uagtsomt manddrab, siger Kurt Kragh til TV 2 Lorry og forsætter:

- Der kan være sket en ulykke. For eksempel kan han have lavet en manøvre, som gør at hun er faldet over bord.

Politiet har travlt med at sikre spor

Politiet er ifølge drabschefen lige nu i gang med at sikre alle de spor, som kan forsvinde med tiden. 

- De sikrer alle de ting, som kan gå tabt. Alt omkring telekommunikation, videoovervågning, kriminaltekniske undersøgelser af ubåden, men undersøger også hvor den har været, lyder det fra den tidligere drabschef. 

Og selvom en ubåd i de flestes ører ikke lyder som et helt normalt gerningssted, så er det ifølge drabschefen de præcis samme ting, politiet undersøger, som hvis det var i et hus eller en campingvogn eller et helt tredje muligt gerningssted. 

Dog har der været saltvand i ubåden, hvilket kan betyde at dna-spor kan være gået tabt.

- Saltvand kan også have forårsaget, at teknikken i ubåden er blevet beskadiget, således at man ikke er i stand til at logge, hvor ubåden har været. Derfor er det utroligt vigtigt, at u-båden er blevet hævet så hurtigt som det er sket. Det vil begrænse skaderne.

- Der er ingen tvivl om, at hensigten med at sænke ubåden har været at slette spor, men også at ødelægge teknikken ombord, siger Kurt Kragh.

De kommende dage og uger skal politiet afhøre den sigtede igen og igen for at nå frem til en forklaring, der stemmer overens med de tekniske undersøgelser og den øvrige efterforskning, fortæller drabschefen. 

- Der vil med tiden komme flere og flere detaljer, som løbende skal foreholdes den sigtede. 

Kvinde ikke fundet

Den 30-årige svenske journalist er stadig meldt savnet - og det er endnu uvist, om hun er død eller i live. Hvis hun er død, kan det ifølge drabschefen være meget vanskeligt at finde liget. 

- Lad os forestille os, at hun er i vandet i Øresund. Så er det jo strømforholdene, der afgør, hvor hun ender. Det kan være meget uoverskueligt, at finde frem til liget, hvis der er kraftig strøm, som der jo som oftest er i Øresund. 

Derfor er det ifølge Kurt Kragh meget svært at give et bud på, hvor hun kan være endt, hvis hun er et sted i havet. 

- Hvis det er ubådsejeren, der har dumpet hende i havet, kan hun være alle vegne. Der kan være bundet noget tungt til liget, og han har haft hele natten til at finde et egnet sted. 

Derfor afhører man ifølge Kurt Kragh også den fængsledes venner, bekendte og tidligere besætningsmedlemmer, for at finde ud af, hvor han plejer at sejle eller dykke ned i Øresund.

- Statistik viser, at gerningsmænd meget ofte skaffer sig af med lig et sted, de har kendskab til - et sted hvor de kender forholdene, lyder det. 

Fra forsvunden ubåd til drabssigtelse

Torsdag steg 30-årige Kim Wall ombord på ubåden 'UC3 Nautilus' sammen med ejeren af ubåden. Natten til fredag bliver kvinden meldt savnet. Myndighederne sætter en eftersøgning i gang for at finde ubåden uden held.

Fredag formiddag dukker ubåden op ved Køge Bugt. Ejeren kommer til syne i toppen, men går ned i ubåden igen. Kort tid efter begynder ubåden at synke og ejeren hopper over bord.

Ubådsejeren bliver reddet i land. Senere fredag sigtes han for drab på den 30-årige svenske journalist. 

Lørdag stilles ubådsejeren for en dommer i Københavns Byret.  Sigtelsen mod ham hævder, at han på ukendt måde og på et ukendt sted torsdag efter klokken 19.00 har dræbt Kim Wall. Han nægter sig skyldig.

Senere lørdag bliver ubådsejeren varetægtsfængslet, men ikke for drab. Han har afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen. 

Mandag leder flyverhjemmeværnet efter den 30-årige journalist med fly. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik