Tidligere bandemedlem: Derfor fortsætter våbenhvilen

Bandernes våbenhvile ophører lige straks, og hvad sker der så?

Kuglerne er fløjet på tværs af biler, knallerter, gader og gennem ruder på Nørrebro denne sommer. 

Tre unge mænd måtte betale den højeste pris og lade livet, før de rivaliserende bander - Loyal to Familia og Brothas - indgik en uofficiel fire ugers våbenhvile orkestreret af en gruppe fædre den 12. november. 

Pistolerne er sidenhen ikke blevet trukket, politiets vogne er så småt blevet mindre synlige, fly og helikoptere er ikke længere så tit i luften. 

Men ét spørgsmål melder sig så småt. Hvad skal der ske nu, hvor en måned er gået. 

Spørger man det tidligere bandemedlem Nedim Yasar, der er radiovært på Radio24Syv-programmet Politiradio, så behøver københavnerne ikke frygte for flere skyderier, når weekenden går på hæld. 

- De her mennesker er ikke dumme. De er politikere, og der er meget spin i bandemiljøet. En fredsaftale betyder, at den ene part ikke har kunnet mere. Men ingen har villet tabe ansigt, så man har i stedet lavet den her aftale. Det er min vurdering, siger han til TV 2 Lorry.

Banderne er kørt trætte

Og Nedim Yasar er ikke overrasket over, at aftalen faktisk har fungeret:

- Jeg har selv været med til møder, hvor man får at vide af ledelsen, at man skal opføre sig pænt. Jeg ved, at medlemmerne også ved, at hvis de laver den mindste ballade, så får det konsekvenser. De holder sig fra hinandens områder, for man ved godt, at der skal ikke meget til, hvis de eksempelvis støder på hinanden i byen, forklarer han.

Han bakkes op af sociolog og journalist Aydin Soei, der også mener, at våbenhvilen er et utryk for, at banderne er kørt trætte - både psykisk og økonomisk:

- Aftalen er et utryk for, at man ikke har villet tabe ansigt. Så man har brugt forældrene som løftestang og sagt, at der er fred for familiernes skyld, siger han til TV 2 Lorry.

- Man er træt af at rende paranoid rundt, og man har behov for at holde hånden under hashmarkedet og måske rekruttere nye soldater. Og det behov er der stadig den 12. december, så vi vil ikke se dem gå ud og skyde med det samme igen, siger han. 

Fred må ikke blive sovepude

Sociologen understreger, at freden for alt i verden ikke må blive en sovepude.

- Konflikten har stået på i otte år nu, men når der ikke er blevet skudt, så har vi tænkt, at alt var fint. Problemet er, at dem, der var børn, da konflikten brød ud, de står i forreste række i dag. Vi skal sikre, at dem, der er børn på Nørrebro i dag, ikke står i forreste række om et par år igen, siger han til TV 2 Lorry og uddyber: 

- Vi må ikke have en gruppe af unge drenge, der kommer ud af folkeskolen uden at kunne åbne en avis. De er attraktive, fordi de er nemme at rekrutere.

Også Nedim Yasar påpeger, at det er vigtigt nu at få gjort arbejdet færdigt:

- Store dele af den hårde kerne sidder i fængsel lige nu. Så nu er det muligt at tale med dem, uden at de mister ansigt. De skal have troen tilbage på, at de kan lave noget andet end at være bandemedlemmer, og de skal have hjælp til at tage en uddannelse eller en HF, siger han. 

Københavns Politi har fredag ikke villet kommentere på våbenhvilen. Men man oplyser til TV 2 Lorry, at man stadig oplever spændinger i bandemiljøet og bevæbnede medlemmer. 

Derfor har man også besluttet at forlænge lukningen af et LTF-tilholdssted i Tingbjerg. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik