Tidlig studiestart giver unge problemer

Danske studerende bliver stadig yngre, skriver Politiken søndag. 49 procent af dem, der blev optaget på universitet i 2001, var 21 år eller derunder. Til sammenligning var 64 procent af dem, der lørdag fik brev om, at de var optaget på universitetet, 21 år eller derunder, viser tal fra Videnskabsministeriet.

Forklaringen er formentlig, at unge, der starter hurtigt på et studium, efter at deres studentereksamen er i hus, bliver belønnet på flere punkter. Blandt andet har de siden 2009 kunnet gange karaktergennemsnittet med 1,08, hvis de læser videre, senest to år efter gymnasiet er afsluttet.
Men for nogle unge har det omkostninger at starte på universitetet i en tidlig alder, siger flere ledere af studenterrådgivningerne til Politiken. Blandt andre Marlis Dall, der er psykolog og afdelingsleder ved Studenterrådgivningen i Aarhus.
»De unge handler absolut efter den politik, der bliver udstukket. De studerende bliver yngre, og jo yngre man er, jo mere usikker er man tit. Ofte har de helt unge prøvet færre ting som mennesker, og de har levet meget beskyttet hjemme hos deres mor og far, indtil de så bliver kastet ud i et helt nyt liv, hvor de skal etablere et hjem, et netværk og en ny måde at tilegne sig viden på«, siger Marlis Dall til Politiken.
Psykolog og leder af Studenterrådgivningen i Odense Peter Brigham møder studerende med tilsvarende problemer.
»Nogle af de problemer, vi løber ind i, er 19-årige studerende, der er hjemmefra for første gang, og som ikke er særlig modne. Teenageperioden er en meget identitetsdannende periode af vores liv. Det er her, vi rigtigt begynder at finde ud af, hvem vi er. Men det er ikke alle, der er rustet til det, samtidig med at de skal vælge karriere. Derfor bliver mange i tvivl om, om de nu også har taget det rigtig valg«, siger Peter Brigham til Politiken.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) siger til Politiken, at de tiltag, som regeringen har lavet - blandt andet om at kunne gange sit gennemsnit med 1,08 - »ikke er lavet for at genere nogen«.
»Vi tror, det er til gavn for de unge at komme hurtigt i gang og komme ud på arbejdsmarkedet«, siger videnskabsministeren til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik