Thorning: Vi har nu et regeringsgrundlag

Et regeringsgrundlag er nu på plads, siger Helle Thorning-Schmidt. Hun præsenterer det og ministrene mandag.

Det har været ventet, og nu bekræfter Socialdemokraternes formand og kommende statsminister, Helle Thorning-Schmidt, det.
- Det der sker i dag, det er, at jeg kan fortælle dronningen, at jeg nu er færdig med den opgave, jeg er blevet stillet - at være kongelig undersøger og forhandlingsleder. Vi har nu et regeringsgrundlag, siger hun og fortsætter:
- Når jeg har været hos dronningen, så udpeger vi ministrene og præsenterer regeringen for dronningen i morgen. Og derefter præsenterer vi regeringsgrundlaget.
Forhandlingerne har stået på i flere uger, og oprindeligt var planen, at regeringsgrundlaget skulle have været præsenteret søndag. Det er nu udsat til mandag, men parterne er enige om indholdet, og Thorning er tilfreds med det.
- Jeg er utrolig tilfreds. I vil se det, når vi lægger det frem. Det er et rigtig fint grundlag, som vil bringe Danmark videre og modernisere Danmark, siger hun.
Helle Thorning-Schmidt skal søndag eftermiddag informere Socialdemokraterne om regeringsgrundlaget, og klokken 16.30 skal hun til dronningen.
Dermed er et langstrakt forløb slut, som nu munder ud i flere historiske begivenheder.
Danmark får således landets første kvindelige statsminister, og SF går for første gang i partiets historie i regering og danner - også for første gang - en regering bestående af Socialdemokraterne, SF og De Radikale.
Blandt de vigtigste punkter er, at den afgående regerings efterlønsreform - som ventet - består på trods af modstand fra Socialdemokraterne og SF.
Senest er det også kommet frem, at starthjælpen, loftet over kontanthjælpen og tidsgrænsen på sygedagpenge fjernes.
Og DR erfarer, at de potentielt 38.500 personer, som står til at miste dagpengene til sommer på grund af den afkortede dagpengeperiode, de får et halvt år ekstra på dagpenge. Samtidig bliver dagpenge et tema i de trepartsforhandlinger, som der bliver indkaldt til senere i år.
Regeringsgrundlaget vil også lægge op til en skattereform, der skal sænke skatten på arbejde. Her er det skrevet ind, at den skal have en rimelig social balance. Her kan den ellers droppede millionærskat også komme i spil, når skattereformen skal designes.
Grundlaget indeholder også en kickstart af dansk økonomi med fremrykkede offentlige investeringer for i omegnen af 10 milliarder kroner.
Der skal også gennemføres forsøg med to lærere i de mindre klasser - det står dog i forhold til, at to lærere i de små klasser har været et valgløfte, som nu er reduceret til en forsøgsordning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik