Thor er barn af misbrugere, nu vil han hjælpe andre

Thor Allentoft syntes, der manglede et sted, hvor børn af misbrugere kunne dele deres historier. Nu har han skabt et fællesskab, hvor folk dagligt deler deres historier.

Selvom Thors mor var en kærlig mor, så mener han også, at hun havde et problem.

Da han var barn, husker Thor, hvordan hun tog ham med på bodega eller til et skur, hvor der var andre mennesker, der havde et massivt alkohol- eller stofmisbrug.

I dag har Thor derfor lavet en profil på Instagram, som hedder 'creatingavoicedk', der i skrivende stund har 8.500 følgere. Her vil han forsøge at nedbryde det tabu, han selv har oplevet ved at være barn af misbrugere.

- Jeg synes, det er et samfundsproblem, at der er 122.000 børn mellem nul og 18 år, som lige nu vokser op i en familie, hvor der er et alkoholproblem, siger Thor Allantoft.

Thor mener, at der manglede et sted, hvor man kunne dele sine oplevelser og historier som barn af misbrugere.

- Målet med 'Creating a Voice' er at nedbryde det tabu og den stigmatisering, der er forbundet med at sige, at man er vokset op i et misbrugshjem og at give folk deres stemmer tilbage, siger Thor.

quote Jeg har ikke set mine forældre i tre år. Jeg har sagt, at min dør står åben, hvis de stopper med at drikke. Det har de ingen kommentarer til

Anonym kvinde på @creatingavoicedk

Børn af misbrugere

122.000 børn fra nul til 18 år vokser op i familier med alkoholmisbrug

181.000 19 til 35-årige siger, at de er vokset op i en familie med alkoholmisbrug

329.000 over 35 år siger, at de er vokset op i en familie med alkoholmisbrug

632.000 danskere lever lige nu i eller er vokset op i en familie med alkoholmisbrug

Kilde: Sundhedsstyrelsen 

Vokset op med to forældre med et misbrug

Der er en særlig grund til, at Thor brænder for at få brudt tabuet om at være vokset op i en familie med et misbrug og skabe et fællesskab. Han er nemlig selv vokset op med forældre, som havde et misbrug. 

- Jeg er vokset op i en familie med to forældre på overførelsesindkomst, og som har været tydelige i gadebilledet. Min far foran kiosken og min mor på bodegaen. De var misbrugere på den måde, at de drak og tog stoffer i længere perioder. 

Da han var barn, havde han i perioder en følelse af, at hans forældre ikke elskede ham nok til at kunne lade være med at drikke. Det har ført til, at han har gået med meget vrede i sine senere år. 

I dag har Thor selv to døtre og ser anderledes tilbage på sin barndom. 

- Som voksen og forælder begynder jeg også at forstå, hvad der var på spil. Det var ikke mangel på kærlighed, og mine forældre havde ikke nogen moralsk defekt. De var afhængige og havde brug for hjælp, siger Thor.

TV 2 Lorry har været kontakt med Thors mor gennem Thor, som ikke kan genkende hans beskrivelse af, at hun ofte sad på en bodega og drak. Hun understreger dog samtidig, at Thor har ret til at udlægge hans version af hændelserne. "Det, du har oplevet, er sandt for dig," siger hun. 

Virkeligheden er hård

På Thors profil går han meget op i, at folk selv får lov til at fortælle deres historier og ikke bliver censureret, selvom virkeligheden kan være hård. 

- Jeg vil gerne vise, hvordan verden ser ud, og jeg vil gerne vise det uden et filter. Stå ved at der ikke nødvendigvis er en løsning lige nu eller et lystpunkt i det, der er svært. Det er med til, at andre mennesker kan finde fred, og at de kan finde en lykkelig slutning på deres historie, siger Thor.

Thor oplever, at hver gang, han deler en historie, får han tre nye fra helt fremmede mennesker, som aldrig har talt højt om deres historier før. Det er med til at vise, at der er brug for en profil som hans. 

- Jeg tror, der er behov for safe spaces for mennesker, der har det svært, så længe det ikke kan findes andre steder, siger Thor.

Få Hjælp her

Du kan ringe til Dansk MisbrugsBehandling på 78 79 23 07 døgnet rundt, hvis du er barn af en misbruger og mangler hjælp.


Du kan også søge hjælp hos TUBA. De er specialiseret i at hjælpe dig, der er vokset op i en familie med alkoholproblemer eller stofmisbrug, med at blive klogere på dig selv. Er du mellem 14 og 35 år er det gratis at få rådgivning eller gå i terapi i TUBA.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik