Thalidomidskandalen tages op i Folketinget

Spørgsmålet om, hvorvidt staten skal give en officiel undskyldning til ofrene i Thalidomid-sagen, skal diskuteres i Folketinget på mandag.

Thalidomid var et lægemiddel, der blev givet til gravide kvinder for at fjerne kvalme, nervøsitet og søvnløshed i 50'erne og 60'erne. Et lægemiddel, der kunne give fosterskader. Et lægemiddel, som hverken læger eller befolkningen blev advaret mod, selvom staten godt vidste, det var farligt.

Hele livet har ofrene levet med deres misdannelser, og de kæmper nu en kamp for at få den danske stat til at komme med en officiel undskyldning og for at få kompensation for de smerter, de har måtte leve med.

En kamp, der nu måske får nyt liv. På mandag skal sagen nemlig diskuteres i en såkaldt forespørgselsdebat i Folketinget.

- Jeg synes ikke, det er ordentligt, hvis ikke vi løfter sagen politisk, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører, soc.dem., til TV 2 Lorry.

I en forespørgselsdebat bringes sagen op til diskussion blandt alle Folketingets partier, og det kan ende med afstemninger om løsningsforslag.

Flere ofre i hovedstadsområdet

I hovedstadsområdet lever der i dag fem personer, der er født med misdannelser, efter deres mødre tog thalidomid.

Én af dem er Anette Jørgensen, der blev født med misdannede arme og ben. Hun skal ind og overvære debatten på mandag.

- Det glæder jeg mig rigtig meget til. Det er fantastisk, at vi er kommet dertil. Vi håber og ønsker, at vi kan opnå noget ved at gøre det, siger hun.

Tidligere i år afviste sundhedsminister Ellen Trane Nørby, Venstre, i et skriftligt svar til Folketinget, at staten skulle undskylde og kompensere. Men selvom mandagens debat skulle ende med samme resultat, så stopper kampen for en undskyldning ikke der.

- Vi vil blive ved med at gå efter den her anerkendelse. Hvad vi gør, må vi tage stilling til efter på mandag, siger Anette Jørgensen.

Politisk opbakning til ofrene

Det er Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, der har bragt emnet på dagsordenen i Folketinget. Han er nemlig uenig i ministerens udmelding til ofrene.

- Vi synes, vi skal give en politisk anerkendelse af af problemstillingen, og vi synes også, vi skal give kompensation til den her lille gruppe af danskere, som har levet med følger siden 1960, siger han.

Debatten om en undskyldning og kompensation til ofrene finder sted mandag eftermiddag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik