Ofre for kæmpe medicinskandale: "Vi håber, at vi nu bliver hørt"

Ofre for thalidomi-skandalen skal tirsdag mødes med politikerne i Folketinget.

Danmarkshistoriens største lægemiddel- og fortielsesskandale træder i morgen tirsdag ind i en ny fase. For første gang nogensinde mødes repræsentanter for de thalidomidskadede med repræsentanter for Folketinget.

Tirsdag eftermiddag møder fire thalidomidskadede op i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg i et såkaldt deputationsbesøg for at orientere folketingspolitikerne om sagens baggrund, myndighedernes bevidste fortielse og de konsekvenser, som det har haft for de mennesker, der fik tilføjet skader og misdannelser allerede i fosterstadiet.

- Vi ser meget frem til mødet og dialogen med politikerne. Vi har et stærkt og begrundet håb om, at vi endelig har fået lydhørhed, siger Bernhard W. Sørensen, formand for de blot seks danskere, som i dag lever med medfødte skader.

Fem af de seks nulevende ofre for Thalidomid-skandalen bor i dag i Region Hovedstaden. Og de vil have en officiel undskyldning fra staten.

Ifølge foreningen for thalidomid-ofre blev der dog i Danmark og Sverige født omkring 150 børn med svære thalidomid-skader, som er alt fra stærkt krympede og luffelignende arme og ben til skader på syn, hørelse og indre organer.

Skandalen udspandt sig i begyndelsen af 1960’erne, men er efter mange års tilløb blevet aktuel. Det skyldes, at det nu er klart dokumenteret, at de danske myndigheder bevidst tilbageholdt oplysninger for offentligheden.

I november 1961 var de tyske sundhedsmyndigheder blev klar over, at midlet gav fosterskader, og de blev straks taget ud af handelen. Få dage senere blev det også taget ud af handelen i Danmark. Men myndighederne advarede hverken læger eller befolkning. Først i midten af februar 1962 blev lægerne advaret i en artikel i ”Ugeskrift for Læger”. Artiklen var mærket med: "Omtale i dagspressen frabedes", og offentligheden blev fortsat holdt i uvidenhed.

 

 

I dag - mere end 50 år efter - har ofrene stadig hverken fået en officiel undskyldning eller erstatning fra den danske stat.

De thalidomidskadede beder ifølge Bernhard W. Sørensen dog ikke om en undskyldning, men at staten anerkender sit medansvar. Desuden ønsker de en økonomisk kompensation i lighed med den, som myndighederne i Sverige, Tyskland og Storbritannien inden for de seneste år har besluttet at udbetale til de thalidomidskadede.

 

 - Vi ønsker, at man fra officiel side udtrykker en anerkendelse af, at det var en aktiv handling fra sundhedsmyndighedernes side, der forhindrede vores mødre i at få besked om, at Thalidomid var farligt. Det er handicap, misdannelser og skader, som vi har levet med siden fødslen, og som vi skal leve med resten af vores dage, siger Bernhard W. Sørensen i en pressemeddelelse.

Tidligere har daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) afvist krav om erstatning.

I forbindelse med den nye trekløverregering blev posten som sundhedsminister overdraget til Ellen Trane Nørby (V). Men heller ikke fra den nye sundhedsminister er der tilsyneladende hjælp at hente for thalidomidofrene.

I en mail til TV 2 i starten af december skrev Ellen Trane Nørby, at hun ikke kan lave om på fortiden og med tilbagevirkende kraft tage smerten fra de berørte. Hun kan heller ikke yde retfærdighed til de mennesker, som er blevet udsat for hændelserne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik