Unge i sorg kæmper med ensomhed: Terapi-gruppe hjalp Sine

Børn, Unge og Sorg står bag en helt ny terapigruppe - på nettet. Det er nemlig vigtig ikke at være alene med sin sorg. Det ved 27-årige Sine alt om.

Nogle ting er bare lettere sagt end gjort. Det ved 27-årige Sine Jelle alt om.

I 2015 døde hendes far efter at have været syg gennem 11 år, og under det lange sygdomsforløb gik Sine Jelle meget alene med sine tanker og bekymringer.

- Jeg var måske i en situation, hvor vi ikke altid talte så meget om det derhjemme, og det gjorde også, at jeg havde svært ved at tale om det over for andre og sætte ord på mine følelser, siger Sine Jelle.

Det hele kulminerede med farens død.

- Jeg mistede på en måde motivationen for at leve mit eget liv, fortæller Sine Jelle.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Til sidst fyldte sorgen og ensomheden så meget i Sine Jelle, at hun ikke så nogen anden udvej end at søge hjælp. Det krævede overvindelse, men da Sine Jelle greb telefonen og kontaktede Børn, Unge og Sorg, blev det det første skridt på vejen ud af sorgens tunge skygger.

I lidt over et år gik hun i en terapigruppe hos Børn, Unge og Sorg. Her mødte hun andre unge, der stod med mange af de samme svære følelser.

2 ud af 3 unge pårørende kender ensomhed

Og netop mødet med andre unge i samme situation er helt afgørende. Ensomhed og følelsen af at stå alene følger ofte med rollen som ung pårørende, viser en ny, omfattende undersøgelse af sårbare børn og unges trivsel fra Statens Institut for Folkesundhed, som mere end 10.000 unge har deltaget i.

2 ud af 3 unge pårørende kender ifølge undersøgelsen til ensomhed mod knap halvdelen af de unge med raske forældre. Dobbelt så mange pårørende - 13 pct. mod 6 pct. i gruppen af unge med raske forældre - har ensomheden massivt inde på livet.

 - Vores undersøgelse viser, at de unge pårørende i højere grad end unge med raske forældre, oplever ensomhed. Ensomhed handler ikke altid om at være alene, men kan i lige så høj grad være en følelse, der opstår i samvær med andre. Mange af de unge vi har talt med oplever, at det har stor betydning for dem, at møde andre unge i samme situation, som de kan spejle sig i.  Det siger Ph.d.-studerende Sanne Ellegaard Jørgensen fra Statens Institut for Folkesundhed.

Nyt projekt skal hjælpe de unge 

I Region hovedstaden oplever hele 6.700 teenagere hvert år, at mor eller far får en alvorlig sygdom. Det er dog ikke alle, der som Sine Jelle bor tæt på København, Odense eller Århus, hvor terapigrupperne i Børn, Unge og Sorgs afdelinger finder sted.

Derfor har Børn, Unge og Sorg netop lanceret tilbuddet "Er du Okay?", hvor terapirgrupperne foregår over nettet, i stedet for at man mødes fysisk i en gruppe. Grupperne er ledet af en psykolog, og alle kan se hinanden, mens de taler sammen.

– For rigtig mange børn og unge går tilværelsen i stå, når en mor eller far rammes af alvorlig sygdom. Uvished, angst, praktiske opgaver og et stort ansvar sætter ofte en brat stopper for barndommen eller ungdomslivet. Belastningen kan stå på i mange år, og følgevirkningerne kan vare hele livet, siger direktør i Børn, Unge & Sorg, Preben Engelbrekt. 

For rigtig mange børn og unge går tilværelsen i stå, når en mor eller far rammes af alvorlig sygdom, fortæller direktør i Børn, Unge & Sorg, Preben Engelbrekt. 
For rigtig mange børn og unge går tilværelsen i stå, når en mor eller far rammes af alvorlig sygdom, fortæller direktør i Børn, Unge & Sorg, Preben Engelbrekt. 
Foto: TV 2 Kosmopol

- Vi har derfor brug for flere og nye indsatser, der sikrer professionel hjælp, men som også giver de unge mulighed for at møde andre unge i samme situation. Og det er netop, hvad vores nye tilbud kan sikre, siger Preben Engelbrekt.

Fakta om projektet

I samarbejde med Egmont Fonden og Liljeborgfonden går Børn, Unge & Sorg nu helt nye veje for at sikre gratis, landsdækkende hjælp og behandling til de cirka 22.000 pårørende teenagere, der hvert år oplever, at mor eller far rammes af alvorlig sygdom. ’Er Du Okay?’ er navnet på Børn, Unge & Sorgs nye tilbud, der over de næste tre år, skal sikre hjælp til pårørende teenagere fra hele landet.

400 pårørende teenagere fra hele landet kan i projektperioden få hjælp i form af webbaseret støtte og terapi. Den webbaserede metode skal sikre at hjælpen når ud til alle unge i hele landet. 

De første gratis webterapi-grupper begynder her i efteråret, og projektet kører i tre år. 

På kampagnesitet www.erduokay.dk kan alle unge pårørende finde viden, gode råd, genkendelse og ikke mindst teste om de har brug for professionel hjælp.

Kilde: Børn, Unge & Sorg

Men er det ligeså godt at få terapi over nettet, som det er face-to-face?

- Der er endnu lavet meget lidt forskning på, om der er forskel på at få terapi face-to-face via nettet. Men nogle af de foreløbige undersøgelser, i hvert fald når man taler om individuelle samtaler, som man har afprøvet lidt, viser, at der er nogenlunde den samme effekt, siger Preben Engelbrekt.

Selvom Sine Jelle gerne ville have startet i terapi, allerede mens hendes far var syg, så er effekten på hendes liv ikke til at tage fejl af. Fra i 2015 at være overmandet af sorg, er hun i dag ”en anden Sine,” som hun udtrykker det.

Fra i 2015 at være overmandet af sorg, er hun i dag ”en anden Sine,” som hun udtrykker det.
Fra i 2015 at være overmandet af sorg, er hun i dag ”en anden Sine,” som hun udtrykker det.
Foto: TV 2 Kosmopol

- På den måde, at jeg er blevet mere rolig omkring det og kan bedre tale om det. Og det har jeg også fået stor respons på fra min omgangskreds, at jeg er kommet langt i forhold til at kunne åbne op og også tale om de svære ting, siger Sine Jelle.

I dag hjælper hun andre sorgramte som frivillig hos Børn, Unge & Sorg.

2 ud af 3 unge med syge forældre har oplevet ensomhed, viser spritnye tal.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik