Tennisklubber er hjemløse om vinteren: 504 spillere om én bane

Hovedstadsområdet er ramt af stor mangel på indendørs tennisbaner, og det vil Dansk Tennisforbund gøre noget ved for at undgå medlemstab.

Der er ikke mange mennesker omkring klubhuset hos KFUM Tennis i København. For selvom klubben har over 600 medlemmer, og tilmed byens eneste herrehold i eliterækken, må de serve langt efter en indendørs bane.

quote Det betyder, vi er hjemløse syv måneder om året. 

Thomas Skouboe, sportschef i KFUM Tennis

- Det er lidt svært at spille på banerne, når de er dækket helt til af sne. Det er meget frustrerende.

- Vi er dialog med andre københavnske klubber om at låne deres indendørs baner. Men de har jo samme problemer som os, for selvom de har halkapacitet, dækker det slet ikke behovet, siger sportschefen i KFUM Tennis, Thomas Skouboe.

Med omkring 30.000 tennisspillere i hele vores område er pladsen på de indendørs baner trang. Tag Københavns Kommune, hvor tennisklubberne har godt 5.000 medlemmer. Med bare ti indendørs baner betyder det, at hver bane må deles af ikke færre end 504 tennisspillere. 

Hos KFUM Tennis har det altid konsekvenser for medlemstallet, når sommersæsonen er forbi.

- Det betyder, vi er hjemløse syv måneder om året. Hvert år taber vi omkring 200 medlemmer, som vi skal ud at finde for at starte sæsonen op igen, fordi vi ikke spiller tennis i indendørssæsonen, siger sportschefen.

Halkapacitet skal på kommunernes dagsorden

Den situationen dømmer de nu ude hos Dansk Tennis Forbund - med en ambitiøs målsætning har de kastet bolden op til kampen om at få flere baner i blandt andet hovedstadsområdet.

- Tennissporten er populær her. Så vi har kommuner, der er pressede på kapacitet, og klubber der må kæmpe for at få banetid. Så det er et rigtig stort problem. 

- Når en klub kun kan tilbyde sommeraktiviteter, er det svært at fastholde medlemmerne. Hvis man kan give dem et tilbud hele året, er det langt nemmere at tilbyde træningsmuligheder og sociale tilbud, så medlemmerne bliver hængende i klubben, og tennis bliver en del af deres normale sportsaktivitet, siger forbundets direktør Klaus Nørby Jakobsen.

Forbundet har indgået et samarbejde med en halentreprenør, der kan hjælpe klubberne med at udforme nye projekter. Målet er at få sat gang i opførelsen af ti indendørs baner i hovedstadsområdet allerede før 2020.

- Fra vores side vil vi meget gerne være med til at sætte kapacitet på dagsordenen ude i kommunerne og ude i de enkelte klubber, og hjælpe klubberne til at blive bedre til at komme i gang med projekterne, lyder det fra direktøren.

Ny hal giver stor fremgang i Humlebæk

Hos Øresund Tennis i Humlebæk er der masser af aktivitet vinteren over. For i 2015 fik de en ny indendørs hal med tre baner, som de er rigtig glade for.

- Det betyder alt for klubben. Øresund Tennis ville ikke findes, tror jeg, uden den her hal. 

- Det er afgørende for sporten, at man kan holde fast i medlemmerne året rundt. Det skulle jo meget gerne være en helårssport, siger en af klubbens trænere Markus Gulmann.

Hallen er blevet til i et samarbejde mellem fire lokale klubber, og muligheden for også at spille tennis om vinteren er populær. Siden hallen åbnede har Øresund Tennis oplevet en medlemsfremgang på omkring 20 procent.

- Fra klokken syv om morgenen til 22 om aftenen er alting booket i dag. Så vi ville allerede meget gerne have en bane mere, lyder det med et smil fra Markus Gulmann, der fortsætter:

- Vi kan have trænere hele året rundt, og det betyder, vores spillere bliver her og træner året rundt i stedet for at flytte klub. Vi har nu 250 juniorspillere på træningen, hvor vi før havde 50. 

Hos KFUM Tennis i København drømmer de om at kopiere den succes. Med hjælp fra tennisforbundets nye satsning er en hal med to baner til 8 millioner kommet på tegnebrættet. Nu mangler en byggetilladelse fra Københavns Kommune inden den afgørende matchbold, der er jagten på finansiering.

- Det skal vi have hjælp til. Vi skal have nogle sponsorer og forhåbentlig finde nogle velvillige fonde, der vil støtte os. Og så må vi i værste fald låne resten selv. Så vi håber, vi har en god bank, griner sportschef Thomas Skouboe.

Med flere indendørs baner har Dansk Tennis Forbund en vision om at nå 10.000 nye medlemmer på landsplan inden udgangen af 2020.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik